Miscarile muschilor fetei pot trada persoanele mincinoase

shut8665O echipa de cercetatori de la Universitatea British Columbia din Canada a descoperit faptul ca exista patru muschi ai fetei care scot la iveala adevaratele sentimente ale oamenilor, cum ar fi cel de vinovatie, pe fondul presiunii emotionale intense. S-a ajuns astfel la concluzia ca persoanele care mint pot fi tradate de catre anumite expresii precum ridicarea sprancenelor sau la aparitia unor usoare zambete false. In schimb, fetele oamenilor care nu au nimic de ascuns par a fi brazdate de suferinta.

Desi oamenii pot controla anumiti muschi in scopul de a manca sau a vorbi, exista si aceia care sunt mai greu de manipulat si care pot declansa comportamentul involuntar. Dr. Leanne ten Brinke, care a si condus studiul, a declarat ca anumiti muschi nu sunt sub controlul complet constient si ca pot trada persoanele mincinoase, in special in situatiile cu mize mari, de natura emotionala.

Cercetatorii au analizat expresiile faciale a 52 de persoane, jumatate dintre acestea dovedindu-se ca mint. In timpul evenimentelor stresante, oamenii nu pot controla toti muschii.

Atunci cand o persoana minte, muschii zigomatici (situati in jurul gurii), de exemplu, au o activitate crescuta, reliefata prin aparitia unui fals zambet. Studiul a concluzionat ca lipsa unei persoane de control asupra expresiilor faciale poate diferentia adevaratele emotii de cele false.

 

Text: Ruxandra Raica