Mituri demontate despre cresterea si hranirea nou-nascutului

shutterstock_74618620

Viata de mama este grea. Nopti nedormite, faptul ca nou-nascutul este atat de neajutorat si constatarea ca cel mic doarme prea mult ne ingrijoreaza si ne fac sa luam decizii pripite. Pentru ca parintele sa-si poata ajuta copilul sa se dezvolte normal, trebuie sa stie cum sa faca acest lucru.

Mituri sunt multe, dar majoritatea au fost demontate. Citeste mai departe si afla adevarul.

 

Mitul # 1: Nu trebuie sa trezesti copilul din somn.

Adevarul: Ai auzit, probabil, lucrul asta de o mie de ori (si poate chiar, la un moment dat, te-ai si conformat acestui mit), dar adevarul este ca un copil trebuie trezit din somn in anumite conditii. In primele saptamani de viata, copilul trebuie sa manance constant, la fiecare doua-trei ore. Deci pot exista momente cand va trebui sa il trezesti pentru a-l hrani. Si asta nu e numai bine, ci este si important pentru buna dezvoltare a copilului. Dar odata ce un nou-nascut a atins greutatea normala pentru varsta lui, e bine sa il lasi sa doarma cat timp vrea. Poti face acest lucru doar in cazul in care a fost hranit corespunzator pe timpul zilei.

 

 

Mitul # 2: Barele de protectie ale patutului pot rani copilul, pentru asta se recomanda acoperirea lor.

Adevarul: acoperirea barelor de protectie ale patutului in care doarme copilul il protejeaza numai aparent de lovituri si vanatai. In fapt, lucrurile cu care acoperi barele (la fel ca orice alta lenjerie de pat cum ar fi plapuma, perna) il pot sufoca pe copil. Specialistii sunt de parere ca barele de protectie de la patuturi nu sunt realizate din materiale dure incat sa-ti raneasca micutul. Este adevarat ca acesta se misca in timpul somnului, insa nu are puterea si nici viteza necesare pentru a se accidenta.

 

 

Mitul # 3: Copilul ar trebui sa doarma toata noaptea pana la varsta de 12 saptamani

Adevarul: Ok, uite cum sta treaba: da, ar fi frumos, dar e o asteptare nerealista. Daca ai un copil care mananca bine pe timpul zilei, cu putin de noroc, va dormi toata noaptea pana la varsta de 12 saptamani. Insa pentru toate celelalte mamici care nu au norocul acesta, dormitul linistit pe timpul noptii iese din schema. Copilul trebuie trezit din somn pentru a manca daca pe timpul zilei nu a mancat. Nu este nimic in neregula cu faptul ca bebele tau nu va dormi toata noaptea. Alaptarea celui mic inainte de culcare iti va oferi tie o oarecare siguranta ca acesta va dormi cat mai multe ore pe timpul noptii.

 

Text: Andreea Popescu