Mituri vs. realitate în sarcină

 

Când ești însărcinată pentru prima dată este posibil să ai anumite așteptări de la sarcină, de la cei de lângă tine, în funcție de ce ai auzit în jurul tău, de la prietene, de la familie sau de ce ai citit din cărți sau de pe internet.

Probabil că unele chestii te-au mirat, te-au încântat, poate unele te-au speriat, cert este că nu tot ce zboară se mănâncă! Adică nu trebuie să iei totul ca atare, trebuie să investighezi un subiect anume din mai multe surse și abia apoi îți poți face o părere. Evident, fiind la prima sarcină nu prea ai cu ce să compari, pe propria piele, dar hai să ne uităm la câteva aspecte, să vedem sunt ele oare mit sau realitate?  1. Pur și simplu radiezi!

Nu-i așa că ai auzit replica asta într-o mulțime de filme americane? Ei bine, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Și îți spun și de ce: ești însărcinată, corpul tău este într-o continuă schimbare, la început poți să ai vărsături, apoi ai acele kilograme care se tot adună și îți apasă pe coloană, apoi copilul devine din ce în ce mai mare și el, la rândul lui, îți apasă pe diverse organe, ai vezica urinară cât un bob de mazăre, da, totul pare minunat! 😊 Acesta fiind scenariul, să-i zicem, cel mai apocaliptic, deși bănuiesc că ai sesizat și tonul meu ușor glumeț. Vreau să spun că deși aș tinde să încadrez acest prim aspect la categoria „Mit”, în realitate, trebuie să admit că fiecare femeie însărcinată are o strălucire aparte și o bucurie în ochi care i se citește de la depărtare, indiferent de toate greutățile fizice pe care ea le îndură și indiferent de drumurile multiple la toaletă.

  1. Ești obosită mereu!

Aici, da, din tot sufletul pot să spun că așa este, este Realitatea pură și nu cred să fie vreo femeie însărcinată care să nu spună întocmai așa! Deja ești 2 în 1 și ai toate motivele să fii obosită! Corpul tău trebuie să producă suficiente resurse cât pentru 2 vieți, astfel că nu este de mirare că te simți de multe ori copleșită și îți imaginezi ce minunat ar fi un somn în mijlocul zilei, mai ales dacă ești la birou și ai o listă imensă cu lucruri de făcut. Sfatul meu: odihnește-te cât de mult poți, ai nevoie de mult somn pentru echilibrul organismului tău aflat în funcțiune la capacitate maximă!

  1. Soțul / iubitul te copleșește cu gesturi de tandrețe

Femeile însărcinate au nevoie de multă dragoste, atenție și ajutor de la cei din jurul lor: părinți, prieteni, dar, mai ales, de la partenerii lor. Dar oare și primesc ele această atenție și tandrețe? Ei bine, aici cred că cel mai cinstit ar fi să împărțim scorul 50 – 50 între Mit și Realitate. Este drept că pot fi parteneri de-a dreptul fascinați de iubita, soția lor însărcinată și vor să îi facă toate poftele, să o alinte și să o înconjoare cu extra dragoste și tandrețe, dar cred, în egală măsură, că sunt și parteneri care sunt atât de șocați de schimbarea ce are loc, atât de îngrijorați de cum se vor descurca și cum vor fi tătici sau atât de preocupați să aibă grijă de partea financiară a tot ce implică sarcina – bebe, încât probabil că uită să mai fie atenți cu partenera sau o fac la cote mult mai joase decât și-ar dori viitoarea mămică. Nu pot spune că nu înțeleg ambele variante, viața este destul de dură și anevoioasă pe alocuri, dar, dragi viitori tătici, dacă citiți aceste rânduri, nu uitați să fiți atenți cu partenerele voastre, ele au nevoie mai mult ca oricând de dragostea și înțelegerea voastră!

  1. În sarcină poți să mănânci orice!

Ei bine, din start această afirmație este un mare Mit, așa că mare atenție ce mănânci! Trebuie să fii atentă și să nu mănânci elementele interzise, gen carne crudă etc – aici trebuie să îți faci temele și să cunoști pe dinafară lista alimentelor interzise în sarcină – și, de asemenea, trebuie să ai în vedere că toate acele pofte pe care ți se satisfaci acum, mai încolo vor avea și repercursiuni, adică cel mai probabil se vor vedea pe cântar, după ce vei naște. Nu spune nimeni să nu îți safisfaci poftele, dar ar fi bine dacă nu ai întrece măsura. Ține minte că sarcina durează doar 9 luni, dar lupta cu kilogramele în plus poate dura chiar și mai mult. Da, mănânci pentru 2, dar nu cât pentru 2! 😊

  1. Nașterea naturală este îngrozitoare!

Aici, de asemenea, cred că poate fi o discuție între ce să alegem: Mit sau Realitate?… Cu toatele am auzit tot felul de povești, unele abominabile, altele surprinzător de frumoase și ușoare. Poveștile de viață și experiențele multora dintre femeile ce au născut pot fi diferite de la una la alta și numai tu poți să decizi cum vei naște, împreună cu medicul tău ginecolog, având grijă să te informezi foarte bine și să iei o decizie asumată. Am auzit de multe ori că femeile acum se programează la cezariană precum se programează la coafor și că, de fapt, pentru o femeie este mult mai indicat să nască natural. Studii în acest domeniu tind să indice că femeile care optează pentru cezariană sunt foarte speriate de nașterea naturală, dar că ele suferă un proces mai anevoios de vindecare după naștere, decât nașterea naturală, care odată controlată foarte bine cu anestezie epidurală poate face minuni și nașterea să decurgă fără dureri prea mari. Astfel că vă urez alegeri inspirate și nașteri ușoare!

Cu siguranță că lista ar putea continua, dar mă voi opri aici. Nu înainte de a vă spune cu drag să vă bucurați din plin de sarcinile voastre, să destrămați toate miturile posibile și să vă transformați în realitate orice dorință aveți!

Text: Cristina Niculescu