Moda anilor ’50 – marea schimbare

Moda anilor ’50 – marea schimbareIn timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si in anii ’40, vestimentatia era influentata puternic de catre rationalizarea cantitatii de tesaturi, a atei si acelor, asa ca outfiturile acelor vremuri erau cat se poate de simple. Incheierea razboiului a reprezentat inflorirea modei, in special in Statele Unite ale Americii. Pliurile, juponul, gulerele, taftaua, lana si pielea s-au numarat printre accentele de stil ale acelor ani. Stilul a devenit, astfel, o parte importanta a culturii si a cunoscut diferite schimbari. Comparativ cu standardele de astazi, femeile nu erau la fel de slabe: se puteau mandri cu forme care erau modelate cu ajutorul corsetelor si sutienelor.



Schimbari… schimbari

In anii 1950, se purtau doua tipuri de paltoane. Cele drepte, care nu evidentiau in niciun fel talia si care erau perfecte mai ales pentru a ascunde burticile gravidelor, dar si cele similare unui trenci, care aveau o lungime peste genunchi si care erau, in general, purtate peste fustele ample sau stramte si pe deasupra costumelor. Se asortau gulere largi, iar captuseala era adesea din blana. Talia a reprezentat o adevarata provocare a acelor ani. Mai multi designeri, printre care si Dior, au utilizat diverse tehnici, astfel incat talia sa fie ridicata mai sus, rochia capatand vizual o lungime diferita. Jupoanele si crinolina au facut parte din moda acelor vremuri.

Tinutele de seara

Tinutele de gala ale acelei perioade erau formate din rochii lungi care maturau la propriu podeaua si urmareau linia corpului. Sifonul, matasea si tulul erau materialele din care erau create tinutele de gala si erau accesorizate cu funde, flori etc. In serile racoroase, femeile isi atarnau pe umeri o blana pretioasa. In anul 1951, culorile la moda erau griul, bronzul, nuantele diferite de verde, albastrul regal, lavanda, rozul-orhidee.

Locul femeii in societate

Moda anilor ’50 a ajutat si la definirea locului femeii in societate, in special pentru sotii. Femeile incepeau sa-si aleaga tinute diferite pentru a merge la serviciu, a iesi in oras, a se intalni cu prietenii, renuntand astfel la clasicele uniforme. Aceste stiluri diferite erau menite sa impresioneaze si sa-i multumeasca si pe ceilalti, inclusiv sefi, prieteni, angajatori, iar hainele exprimau indentitatea individuala. Mai ales in timpul vacantelor, membrii familiilor obisnuiau sa poarte outfituri asemanatoare. In ceea ce priveste accesoriile, in acei ani incepeau sa fie somptuoase, ademenitoare. Se purtau foarte mult pantofii cu toc, decupati, care lasau degetele la vedere.

Pantalonii capatau o forma dreapta, o talie inalta, iar lungimea lor se invartea in jurul gleznelor. Perioada aceasta este cea a rochiilor cu buline, a fundelor pe care gospodinele si le legau pe cap, a fustelor ample si a ochelarilor cat-eye. Incep sa se poarte imprimeurile cu fructe precum ciresele, in timp ce costumele de baie erau costume intregi cu boxeri. Poti reinvia si tu moda vintage investind in cateva piese care sa ne aminteasca de acei ani!

Text: Ruxandra Dumitrescu