Moda viitorului… in viziunea designerilor

V-ati intrebat vreodata cum va arata moda peste un secol? Oare ce materiale si accesorii vor fi in trend peste 100 de ani? Ei bine, noi ne-am pus aceasta fascinanta intrebare si, ca urmare, am vrut sa deslusim macar putin din misterul anului 2115, intrebandu-i pe unii dintre cei mai cunoscuti designeri din moda romaneasca care este viziunea lor asupra viitorului. Raspunsurile au fost pe masura si ne-au pus putin pe ganduri. Oare oamenii din viitor vor purta salopete ca in Star Trek sau vor umbla goi pe strazi, acoperiti doar de iluzia unor tinute?Tinute vestimentare din viitor

Mirela Fraser, designer Fe[Male]: Cred ca atunci va fi o moda foarte minimalista, redusa la cateva piese, dar foarte tehnologizate. Inca de acum se dezvolta materiale prin care trece aerul, care lasa pielea sa respire sau care pastreaza in memorie informatii despre utilizator.

Norina Stoica, designer: Nu cred ca vor exista hainele conventionale, cred ca va fi vorba despre ceva ce, in momentul de fata, este peste putinta a ne imagina. Cred ca moda va fi apropiata de acele scenarii science-fiction pe care le stim cu totii.

Simona Semen, designer: Exista doua scenarii: unul care ma ingrozeste, in sensul ca exista sansa sa imbracam haine fara forme, haine-patrat, pe care eu le urasc din suflet, sau, din contra, cred ca oamenii vor participa din ce in ce mai mult in procesul de creare al hainelor si o sa vedem din ce in ce mai multe tinute personalizate.

Alexandra Calafeteanu, designer: Exista deja materiale futuriste si aici ma refer la acele piese vestimentare care schimba temperatura corpului, care au leduri si isi schimba lumina si, implicit, si culoarea.

Stephan Pelger, designer: Daca ma gandesc la moda viitorului, am in cap tot felul de filme SF. Este posibil sa apasam pe un buton si sa ni se acopere pielea cu o pelicula sau sa schimbam culorile tinutelor cu ajutorul unei telecomenzi. Eu sper totusi ca omul sa ramana om si manufactura sa ramana manufactura, iar metalul sa ramana doar pentru Dorothy si Vrajitorul din Oz.

Arthur Dinu, designer Marie Ollie: Moda este ciclica si revine constant. Nu cred ca vom avea neaparat o moda a viitorului, ci cred ca, mai degraba, cu cat vom inainta mai mult in timp, cu atat ne vom dori sa purtam haine mai retro, asa ca este foarte posibil ca peste 100 de ani sa fie exact ca in prezent si ceea ce este in prezent sa fie un must have pentru viitor.

Accesoriile viitorului: palariile si gentile

Cosmina Nicolescu, designer Fandacsia: Vom iesi goi din casa, purtand doar niste cipuri care vor lasa impresia ca suntem imbracati. Cat despre palarii, cred ca vor fi nemuritoare si ca atunci toata lumea le va purta pentru ca sunt un vechi semn de putere si astfel vor deveni un ornament care, odata pus pe cap, va spune totul despre cine esti.

Laura Olaru, designer Leather: Cred ca gentile, in urmatorii 100 de ani, vor fi confectionate din praf de stele si le vom cumpara de la extraterestri.

Text: Madalina Manole