Modalitati de a-l implica pe tata in cresterea bebelusului

Modalitati_de_a-l_implica_pe_tata_in_cresterea_bebelusului

De regula, mama este cea care petrece cel mai mult timp cu nou-nascutul si este prima responsabila de ingrijirea si de cresterea sa. Este posibil ca tatal sa aiba un job acaparant si epuizant si, din acest motiv, sa petreaca mai putin timp cu bebelusul, fapt care nu este tocmai normal, in conditiile in care ar trebui ca ambii parinti sa-i fie alaturi micutului in egala masura. Iata, deci, cateva metode cu ajutorul carora vei reusi sa-l implici si pe tata in ingrijirea bebelusului!

 Sarcina zilnica

Incearca sa-i oferi tatalui o sarcina zilnica in directa legatura cu bebelusul, astfel incat sa-l responsabilizezi, insa fara sa-l incarci. In functie de programul sau de munca, propune-i o activitate pe care sa stie sa o indeplineasca si sa-i faca placere. De exemplu, biberonul de dimineata, schimbul de scutece sau baia de seara este o placere de care ar trebui sa se bucure si tatal.

Imbratisarea de dupa masa

La inceput, pana sa ajunga cel mic sa fie hranit cu biberonul, pieptul mamei este singura varianta de alaptare. In acest caz, pentru ca tatal sa ramana activ, o solutie buna ar fi ca acesta, dupa masa, sa ia bebelusul in brate si sa-l legene. Daca va face acest gest de cateva ori, ii va intra in reflex si, astfel, cei doi vor beneficia de momentele lor de intimitate. Mai tarziu, de acest aspect se poate ocupa doar tatal, fie dimineata, fie seara, cand se intoarce de la job.

Ofera-le lor timpul tau

A sta cu un bebelus nu este chiar usor si poate fi uneori mai solicitant decat orice alta activitate. Insa nu astepta sa vina sotul acasa dupa o zi de munca pentru ca tu sa fugi la o ora de somn sau pentru a-l pune sa desfasoare alte activitati in timp ce tu stai cu bebelusul. Daca nu faci fata oboselii, te poti odihni in timpul zilei, odata cu cel mic. Seara, profita de timpul liber pe care il ai atunci cand cel mic doarme pentru a-ti imbratisa sotul si lasa activitatile casnice pe mai tarziu, cu atat mai mult cu cat, in aceasta perioada, partenerul se poate simti neglijat si usor frustrat. Atunci cand cel mic se trezeste, lasa-l in grija sotului si tu ocupa-te de prepararea cinei sau de alte activitati pe care le-ai amanat. Astfel, cei doi vor sta impreuna si tu iti vei rezolva linistita treburile.

Sfaturi de luat in calcul

Nu-ti certa niciodata partenerul pe motiv ca nu stie sa aiba grija de pruncul nou-nascut, ci mai bine ajuta-l si invata-l tu sa schimbe scutece, sa-l spele si sa-l legene. Femeile au un al saselea simt in aceasta privinta si este de la sine inteles ca se descurca mai bine sa ingrijeasca un copil. De asemenea, nu deveni ironica la alinturile tatalui, caci cel mic are nevoie sa-i auda si lui glasul, nici nu deveni egoista cu timpul pe care cei doi il petrec impreuna, chiar daca tu iti asteptai sotul cu nerabdare pentru a repara robinetul care s-a stricat!

Text: Madalina Manole