Modul in care te gandesti la un pahar de vin te ajuta sa te relaxezi

shutterstock_52581559Gandirea pozitiva este atat de puternica incat si un pahar de vin poate fi suficient pentru imbunatatirea starii de spirit si pentru relaxare, conform unui nou studiu in domeniu. Potrivit cercetatorilor, oamenii de stiinta au demonstrat ca o simpla bautura alcoolica ajuta oamenii sa se simta mai bine si sa socializeze mai usor la o petrecere.

Conform revistei Telegraph, cercetatorii explica aceasta teorie pe baza asteptarilor realiste pe care le au oamenii in momentul in care consuma alcool si interactioneaza cu alte persoane.

Faptul ca ne asteptam ca alcoolul sa ne relaxeze ne face in mod automat mai deschisi si mai activi intr-o incercare a subconstientului nostru de a ne satisface asteptarile, explica psihologii.

Desi majoritatea oamenilor ar pune accent numai pe alcool, unele studii sugereaza ca asteptarile noastre cu privire la modul in care bautura ne va face sa ne simtim joaca un rol-cheie. Cercetatorii de la Universitatea Victoria din Noua Zeelanda au realizat un studiu ce a fost publicat in Current Directions in Psychological Science, in urma caruia au constatat faptul ca „efectele de sugestie sunt mai largi si, adesea, mai surprinzatore decat multi oameni tind sa creada”. Diferite studii au aratat ca puterea de sugestie poate ajuta oamenii sa performeze in diferite domenii, dar si faptul ca aceasta tehnica poate raspunde bine si in cazul oamenilor care fac tratamente medicamentoase, fenomen cunoscut sub numele de „efect placebo”. Chiar si asa, se pare ca anumite experimente arata ca aceasta se extinde la propriul nostru comportament si ca ne schimbam modul in care vom actiona si simti in functie de asteptarile pe care le avem.

Privind aceste rezultate, cercetatorii au declarat faptul ca, atunci cand ne asteptam la un rezultat special, in mod automat punem in miscare un lant de perceptii si comportamente pentru a produce un rezultat bun.

 

Text: Andreea Popescu