Monica Anghel, drumul succesului

Monica Anghel, drumul succesului Monica Anghel se inscrie cu siguranta in categoria numelor „grele” din muzica romaneasca. Daca la propriu, kilogramele Monicai au luat-o razna din cauza unei operatii estetice, la figurat, si anume in viata artistica, Monica are o voce care cu greu poate fi egalata. Dar care este parcursul unei artiste exceptionale?

Cea mai tanara castigatoare de la Mamaia
Relatia de dragoste a Monicai cu muzica incepe cu vreo 22 de ani in urma, cand mama ei, artist designer, a luat-o de mana si a dus-o pe Monica la Scoala Populara de Arta. Avea 13 ani, iar varsta limita pentru a fi admisa era de 14 ani, asa ca mama nu a avut incotro si a mintit pentru ea. „Am fost admisa la clasa Gloria Bordea, clasa de prestigiu din care facusera parte Aura Urziceanu si Mihai Constantinescu. Un an mai tarziu am auzit la scoala de la un coleg ca la Scoala de Arta se face preselectie pentru Festivalul de la Mamaia. Eu in acel an castigasem concursul Bucuresti ’86. Asa ca, m-am prezentat la selectie ca de la scoala: cu ciorapii rupti de cuiele de la banci. Juriul a stat in dubiu nu pentru ca n-as fi avut voce, ci pentru ca nu aveam experienta si nici piese. Ionel Tudor, care era corepetitor la clasa Mihaelei Runceanu si era in spatele meu la selectie, a pus mana pe umarul meu si a spus juriului ca ma pregateste el si-mi da si piesa. Asa ca a inchis gura membrilor juriului care nu au avut ce sa faca si m-au admis. Am luat locul I.”
 
Un album cu Marcel Pavel
Slagarele cantate de Monica Anghel au fost ani in sir in topurile de specialitate pe locuri fruntase. Asta ca sa amintim doar de „Dau viata mea pentru o iubire” sau „Vino, vino!” A avut onoarea sa cante si in deschiderea inegalabilului Ray Charles, pe care chiar ea l-a adus pe scena Cerbului de Aur dupa ce se cunoscusera cu cativa ani inainte in Germania, dar incontestabil realizarea cea mai mare o constituie participarea la Eurovision din 2002 cu Marcel Pavel cand a obtinut un onorabil loc 8 ce ne-a propulsat direct in finala anului urmator, aceasta fiind prima perforamanta notabila a unor artisti romani. „Marcel se hotarase sa participe, la fel si eu, si mie mi-a venit subit ideea. De ce sa fim rivali si nu o echipa, mai ales ca ne intelegeam perfect? I-am spus si lui Marcel parerea mea si a fost de acord. Nu ne-am asteptat la un asemenea succes. Am vrea sa-l reeditam daca se poate si chiar sa scoatem un album impreuna, pentru ca vocile noastre se potrivesc perfect.”

Divertis, echipa de suflet
Pentru cei care nu stiu, Monica Anghel a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul universitatii Hyperion. Asa ca, inevitabil, destinul sau a fost legat de teatru si de actorie. Pe cei de la Divertis i-a cunoscut in timpul unui turneu in America, atunci cand era singura femeia din echipa lor, si i-a tuns si le-a facut mancare. De atunci au devenit nedespartiti. Nu mai stie nici ea cati ani sunt de cand viata ei se leaga zi de zi de echipa Divertis. Una dintre cele mai bune prietene este JOJO, zvapaiata dragalasa si blonda din echipa. A inceput un nou sezon de filmari si in acelasi timp va juca si rolul Zitei din „O noapte furtunoasa”, o piesa de teatru care are in distributie nume mari, precum Maia Morgenstern sau Mircea Rusu, cu care va pleca in turneu prin tara. Mai este nevoie de cuvinte? O artista complexa din toate punctele de vedere.

Text: Maria Bratu
FOTO: Antena 1