Motive pentru care pielea nu imbatraneste odata cu tine, ci mai repede

FOTO. Doctor Anca Pavelescu, medic specialist dermatolog, le-a explicat participantilor ce pot face pentru a incetini ritmul imbatranirii pielii

Toate intrebarile legate de imbatranirea pielii si-au gasit raspunsurile in cadrul conferintei „Batranetea este optionala. Ai grija de tineretea pielii tale!”, organizată de Asociatia MedExperts si sustinuta de Tonica.ro, alaturi de FarmaciaTa.ro si Slabsaugras.ro, in calitate de parteneri media.

Doctor Anca Pavelescu, medic specialist dermatolog cu o vasta pregatire in aceasta specialitate, pasionata de tot ceea ce inseamna ajutor pentru a ne pastra pielea, parul si unghiile sanatoase, a oferit recomandari practice despre ce putem face ca sa incetinim ritmul imbatranirii pielii.



Cei mai agresivi factori care duc la imbatranirea pielii

„Dintre factorii extrinseci ai imbatranirii, cel mai important factor este reprezentat de expunerea la UV. Alti factori ai imbatranirii care ataca pielea din interior si exterior sunt: fumatul, poluarea, dieta neadecvata, stersul, chimicale, toxine. Fumatul cauzeaza ingustarea vaselor de sange si astfel scade cantitatea de oxigen si nutrienti de la nivelul pielii. O parte din cei peste 4.000 de compusi chimici din tigari produc leziuni ale colagenului si elastinei cauzand astfel ridarea prematura”, a punctat specialistul un cadrul conferintei.

Expunerea repetata la caldura de la tigarile aprinse si expresiile faciale asociate cu fumatul (strangerea buzelor etc) pot si ele contribui la aparitia ridurilor. De asemenea, aerul poluat contine microparticule numite PAH care produc la nivelul pielii compusi oxidanti responsabili de afectarea barierei epidermice, respectiv distrugerea colagenului si a elastinei.

Bineinteles, si stresul agraveaza unele afectiuni dermatologice: psoriazis, dermatita atopica, acnee, dermatita seboreica etc. Stresul are rol si in imbatranirea pielii prin aparitia unor mediatori chimici inflamatori care duc la scaderi ale imunitatii pielii, functiei de bariera a pielii si la alterarea colagenului si elastinei.” a precizat doamna doctor Anca Pavelescu.

Text: Iulia Mirica