Nu il poti convinge pe cel mic sa manance legume? Zambeste-i

hutterstock_15775756Nu iti poti convinge copilul sa manance legume sau fructe? Nu te ingrijora, pentru ca psihologii au gasit cea mai buna modalitate de a-ti invata micutul sa manace leguminoase. Potrivit acestora, copiii accepta mai bine ideea de a consuma legume si fructe daca… cel care i le ofera zambeste. Da, ai citit bine. Trebuie sa zambesti atunci cand mananci legume sau fructe impreuna cu cel mic. Acest lucru il va face sa creada ca ceea ce mananca are puteri magice si de aceea esti fericit cand le consumi.

Descoperirile facute de catre cercetatori sugereaza faptul ca creierul celor mici este foarte sensibil la emotiile altora, potrivit cotidianului Telegraph. Pur si simplu, bucuria de pe fata adultului poate declansa aceleasi sentimente intr-o parte din creierul celor mici numita cortexul prefrontal.

Potrivit declaratiilor facute de purtatorii de cuvant din cadrul The World Cancer Research Fund, 80% din copiii din Anglia mananca mai putine fructe si legume decat este recomandat (cinci portii de fructe si legume pe zi), lucru ce duce la cresterea riscului de cancer. Baietii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani consuma, in medie, 3,1 portii de fructe si legume pe zi comparativ cu fetele de aceeasi varsta care consuma 3,3 portii.

Cu toate ca majoritatea parintilor apelau la o varietate de tactici pentru a-i incuraja pe cei mici sa manance legume, incepand de la jocuri cu alimente si pana la diferite forme ale legumelor, efortul depus nu era recunoscut, iar copiii tot nu le mancau. Tocmai de aceea, cercetatorii au venit in ajutorul parintilor aratandu-le cheia succesului: zambetul. Expertii de la Institutul National Francez de Cercetare Agricola din Paris au recrutat copii in varsta de cinci si opt ani si un grup de adulti. Psihologii au evaluat reactiile lor fata de fotografiile unor femei care consumau diverse alimente.

In urma analizelor facute, cercetatorii au declarat ca rezultatele studiului ii ajuta pe parinti sa-si convinga copiii sa consume alimente sanatoase. Intr-un raport privind concluziile lor, cercetatorii au declarat: „Adultii pot influenta inconstient preferintele alimentare ale copiilor prin intermediul expresiilor faciale de placere sau de dezgust.”

Constatarile studiului au fost publicate in British Journal of Developmental Psychology.

 

Text: Andreea Popescu