Nu-ti cladi fericirea pe necazul altuia!

shutterstock_59925610“Sa moara si capra vecinului” este una dintre expresiile care caracterizeaza perfect spiritul romanesc. Treaba e simpla… daca unui om ii merge rau, de ce sa nu se intample acelasi lucru si cu oamenii din stanga sau din dreapta lui, de ce sa fie singura persoana care o pateste, de ce sa i se intample toate numai lui?

E clar, oamenii poarta cu ei in general o invidie pe care nu se sfiesc s-o arate ori de cate ori au ocazia si… nu pierd nicio ocazie. E lucru demonstrat si exemple pot exista oricand. In plus, exista si acea aplecare a omului de a profita de momentele de slabiciune ale celorlalti… ca o fiara care pandeste prada si cel mai bun moment sa o atace.

 

Lantul slabiciunilor

Este imposibil sa nu fi intalnit in mediul in care te invarti un om care sa nu te fi „lucrat” pe la spate, desi in fata a afisat numai intentii bune. La serviciu, de exemplu, daca vei observa cu atentie, exista persoane care profita de slabiciunile colegilor si intorc situatia in favoarea lor. Atunci cand un angajat este mult prea incarcat de sarcinile pe care le are de indeplinit, un altul se va oferi sa-l ajute fara nicio intentie ascunsa. Dupa care santajul incepe. Lucruri de genul „si eu te-am ajutat cand ai avut nevoie”, „nu ma dezamagi” ascund in spate un santaj emotional si este nevoie de o ezitare cat de mica pentru ca lucrurile sa ajunga la urmatorul nivel. Coincidenta sau nu, sunt oameni care profita de slabiciunile celorlalti fara niciun fel de remuscare si fara insomnii.

 

Casnicii destramate

Femeile uita uneori de moralitate si accepta sa devina amantele unor barbati insurati. Drumul de la amanta catre altar este pavat cu lacrimi. De foarte multe ori fac pressing si au atat de multa putere de convingere incat ajung sa destrame casnicii care durau de ani de zile. Practic, o femeie isi construieste fericirea pe nefericirea alteia care sta, se framanta, sufera si se intreaba ce a facut sa merite acest lucru. Explicatia este simpla: goana dupa acea farama de fericire pe care cu greu o mai gasesti in ziua de azi ne face sa nu mai tinem cont de ceilalti, sa ne urmarim numai si numai interesele si sa avem sufletele reci, de piatra.

 

Chiar si cu pretul vietii

In viata aceasta, totul are un pret, totul se plateste si se spune ca suma este inzecita. Daca iti vei cladi fericirea pe nefericirea altuia, indiferent despre ce plan vorbim, va veni un moment cand altcineva isi va construi fericirea pe nefericirea ta. Va veni un moment in care pur si simplu roata se va intoarce si mustrarile te vor coplesi. Orice om are constiinta, important este cat de patata este ea. In viata nu suntem singuri, avem totusi nevoie de sprijinul celorlalti si cum oare am putea privi catre ei in conditiile in care purtarea noastra este atat de inversunata incat calcam si pe cadavre?

Cu rabdare totul se rezolva de la sine, trebuie doar sa ai curajul sa spui „stop” atunci cand e cazul si mai trebuie sa stii ca secretul fericirii nu este sa faci ceea ce iti place, ci sa iti placa ceea ce faci.

 

Text: Ruxandra Raica