O noua descoperire revolutionara: femeile vor putea avea copii… la orice varsta

shutterstock_74149099O noua descoperire in domeniul medicinei a oferit o imensa bucurie milioanelor de femei din lumea intreaga care nu au facut un copil la timp si isi doresc unul. Conform oamenilor de stiinta, o procedura ce presupune un transplant de ovare in momentul in care femeia isi doreste sa conceapa un copil ar putea-o face pe aceasta sa ramana fertila atat cat isi doreste.

Conform oamenilor de stiinta, citati de cotidianul Telegraph, aceasta procedura implica recoltarea, conservarea si implantarea tesutului din ovare pe o perioada chiar si de zece ani pentru ca acestea sa fie pregatite atat financiar, cat si psihic pentru perioada in care vor deveni mame. Singurul lucru care pune in pericol succesul acestei proceduri este capacitatea femeii de a duce o sarcina pana la capat.

Aceasta descoperire controversata le permite femeilor sa incheie o polita de asigurare a fertilitatii, astfel incat acestea sa poata gasi un partener, sa se stabileasca atat financiar, cat si personal, inainte de a intemeia o familie. Pana in prezent au fost conceputi prin aceasta procedura 28 de copii, fie din tesut propriu conservat inainte de un tratament care ar fi lasat o mama infertila, fie prin tesut donat de o sora geamana.

Savantii sunt de parere ca intarzierea perioadei de menopauza aduce numai beneficii sanatatii. Se pare ca intarzierea menopauzei previne riscul de a face osteoporoza sau de a suferi de boli de inima, boli ce sunt asociate cu sfarsitul perioadei de fertilitate. Cum orice procedura isi are si dezavantajele sale, aceasta poate creste riscul de cancer de san si de uter. Inca se fac cercetari pentru a gasi o cale de a micsora riscul aparitiei celor doua tipuri de cancer la care sunt expuse femeile ce-si intarzie menopauza, ceea ce inseamna ca procedura e inca la ani distanta de a dobandi o larga raspandire.
Dr. Sherman Silber, chirurg american, care a realizat acest transplant la 11 femei de la Spitalul Sf. Luca din St Louis, Missouri, SUA, a declarat ca a venit momentul ca timpul sa nu mai decida in favoarea intemeierii unei familii.

„O fetita nascuta azi are 50% sanse sa traiasca pana la 100 de ani, ceea ce inseamna ca isi va petrece jumatate de viata fiind la menopauza”, a declarat dr. Silber citat de Telegraph.
„Acesta procedura a fost posibila datorita diferentelor dintre femei. Unele femei isi doresc sa intre la menopauza mai devreme, altele nu”, a spus el.
In Belgia, o femeie a dat nastere unui copil dupa ce tesutul sau ovarian a fost inghetat pentru zece ani, iar in Italia o femeie a avut o fetita sanatoasa, dupa ce tesutul ei a fost inghetat timp de sapte ani.
„Este cu adevarat fantastic, nu ne asteptam ca o bucata atat de mica de tesut ovarian sa aiba o viata atat de lunga”.
Constatarile au fost prezentate la congresul Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie (ESHRE), la Istanbul.

Text: Andreea Popescu