O viata sexuala de calitate imbunatateste starea emotionala

-0a0a0a0a043894Barbatii care s-au declarat complet satisfacuti cu viata lor sexuala sunt mai sanatosi si au o viata mai fericita fata de cei care au raportat o satisfactie scazuta fata de experientele lor sexuale.

Barbatii din prima categorie au recunoscut ca sexul are un impact pozitiv asupra calitatii vietii si a starii lor de sanatate facandu-i sa se simta iubiti si apreciati. Sunt concluziile-cheie ale studiului SHOW (Sexual Health and Overall Wellness) desfasurat in 9 tari din Europa Centrala si de Est, Israel si Turcia.

Cercetarea condusa de Harris Interactive in numele si sponsorizata de Pfizer a colectat date rezultate din chestionarea a 1.893 de barbati si 1.887 de femei activi sexual.
Cercetarea SHOW a dezvaluit o asociere clara intre satisfactia legata de viata sexuala si perspectiva generala asupra vietii: 40% dintre barbatii care sunt “foarte“ sau „complet satisfacuti” cu viata lor sexuala declara ca au, de asemenea, un sentiment general de bine, in timp ce doar 12% dintre barbatii care “nu sunt” sau “sunt partial satisfacuti” cu viata lor sexuala au declarat acelasi lucru legat de sentimentul general de bine. In concordanta cu acest lucru, un numar semnificativ mai mare de barbati cu fermitate optima a erectiei percep ca sexul are un impact pozitiv asupra perspectivei generale in viata comparativ cu barbatii care au raportat erectii suboptime (40% vs. 26%).
Mai mult, 54% dintre barbatii care au raportat o fermitate optima a erectiei au declarat ca sexul este benefic pentu starea lor de sanatate, in timp ce doar 40% dintre barbatii care au raportat erectii suboptime impartasesc aceeasi convingere. Acelasi lucru este valabil si pentru barbatii care s-au declarat “foarte“ sau „complet“ satisfacuti cu viata lor sexuala: 59% dintre acestia considera sexul ca fiind benefic pentru sanatate, in timp ce doar 43% dintre barbatii care s-au declarat “oarecum“ sau „deloc satisfacuti” cu viata lor sexuala considera ca sexul este benefic pentru sanatate.

 

Fara a fi surprinzator, 42% dintre barbatii care s-au declarat “complet“ sau “foarte satisfacuti” cu viata lor sexuala descriu starea lor de sanatate ca fiind “excelenta sau foarte buna”, in comparatie cu doar 15% dintre barbatii care s-au declarat “oarecum“ sau „deloc satisfacuti” cu viata lor sexuala.

O viata sexuala implinita inseamna o familie fericita

Viata de familie reprezinta cea mai importanta prioritate atat pentru barbati (73% in stransa legatura si cu starea generala de sanatate), cat si pentru femei (82%). Barbatii care s-au declarat “complet” sau “foarte satisfacuti” cu fermitatea erectiei sunt semnificativ mai satisfacuti de viata de familie comparativ cu cei care s-au declarat “deloc” sau “oarecum satisfacuti” (62% vs. 26%). De asemenea, 76% dintre barbatii care s-au declarat “complet” sau “foarte satisfacuti” cu viata lor sexuala declara, in acelasi timp, ca sunt “complet” sau “foarte satisfacuti” cu viata lor de familie, comparativ cu doar 19% dintre barbatii care s-au declarat “oarecum” sau “deloc satisfacuti”.
Avand in vedere importanta unei vieti sexuale satisfacatoare si a unei fermitati optime a erectiei pentru sentimentul perceput de fericire, sanatate si bunastare, asa cum a fost ilustrat mai sus, este de remarcat faptul ca 58% dintre barbati si 64% dintre femei nu sunt pe deplin multumiti de viata lor sexuala. De asemenea, o treime dintre barbati au raportat o fermitate suboptima a erectiei. 28% dintre femei si 36% dintre barbati au declarat ca, in ultimele 4 saptamani, nu au avut parte de un numar satisfacator de raporturi sexuale.
Dupa cum arata aceste rezultate, lipsa unei fermitati optime a erectiei si a unei vieti sexuale satisfacatoare poate avea consecinte serioase atat asupra increderii in sine si in propria sexualitate a barbatilor, cat si asupra relatiilor, a vietii de familie si a sanatatii lor fizice si psihice.

Text: Andreea Popescu