Oamenii asociaza culorile deschise cu femeile

shutterstock_63946879Oamenii asociaza in subconstientul lor culorile mai deschise cu femeile si cu anumite calitati ale acestora, in timp ce culorile inchise sunt asociate barbatilor, conform psihologilor olandezi.

Intr-un studiu realizat recent de catre profesorul Gun Semin de la Universitatea Utrecht, s-a aratat ca femeilor le sunt asociate culorile deschise, in timp ce barbatilor, culorile inchise.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 3.500 de voluntari ce au fost rugati sa asocieze anumite culori cu persoane de sex feminin, respectiv cu cele de sex masculin. Voluntarii au avut doar trei sferturi de secunda pentru a decide daca o anumita culoare poate fi atribuita unui barbat sau unei femei. In urma studiului s-a constatat faptul ca negrul este in mod direct atribuit sexului tare, in timp ce culoarea alb este atribuita sexului frumos.

Intr-un alt experiment, voluntarii au fost rugati sa atribuie anumite adjective persoanelor de sex masculin, dar si celor de sex feminin. Se pare ca adjective precum “moale”, “supus”, slab” au fost atribuite femeilor, in timp ce adjectivele “puternic”, “dominant”, “respect” au fost atribuite barbatilor.

Cand voluntarii au fost rugati sa-si imagineze un chelner care aduce comanda unui cuplu la o masa, avand pe tava doua pahare de vin, unul alb si unul rosu, surprinzator, 80% dintre voluntari au marturisit ca paharul de vin rosu i se va servi barbatului, in timp ce paharul de vin alb, femeii.

Rezultatele studiului au fost prezentate la Festivalul de Stiinta, sustinut in Marea Britanie, conform cotidianului “Daily Mail”.

 

 

Text: Andreea Popescu