Obezitatea, boala secolului al XXI-lea

shutterstock_1105039In ultimele doua decenii, numarul copiilor care au probleme cu greutatea s-a dublat. Din cercetari reiese ca obezitatea are aproape intotdeauna aceleasi cauze dintre care amintim comportamentul alimentar gresit.

De exemplu, 9% din copii “sar” peste micul dejun si 30% au un mic dejun total gresit din punct de vedere al carbohidratilor si proteinelor; 68% au parte de o gustare la jumatatea diminetii, mult prea abundenta; un copil din patru nu consuma zilnic fructe si legume ajungand la un procent de 23%, in timp ce 48% consuma zilnic bauturi cu continut ridicat de zahar si carbogazoase. Aceste date demonstreaza ca un copil poate deveni obez nu doar pentru ca mananca prea mult, ci si pentru ca mananca gresit, preferand alimente cu multe calorii, bogate in zaharuri si grasimi, asociate cu bauturi dulci. Grasimile ar trebui sa furnizeze in medie cam 25% din caloriile totale, prevaland cele de origine vegetala cum ar fi uleiul extravirgin de masline, in timp ce marea parte a caloriilor ar trebui luate din carbohidratii din paste, paine, orez, care necesita mai mult timp pentru a fi asimilate si, deci, tin sub control mai mult timp senzatia de foame. In realitate, obezitatea infantila este datorata gresitei educatii alimentare, dar si predispozitiei genetice, ambiantei familiale, conditiei social-economice si mai presus de toate stilului de viata sedentar. Ca factor de risc, nu ar trebui subevaluata activitatea fizica. Exercitiul fizic este de o fundamentala importanta pentru un copil in crestere si, deci, in afara faptului ca-l va ajuta sa slabeasca, va deveni in acelasi timp mai activ, contribuind la redistribuirea proportiilor dintre masa slaba si masa grasa.

Dar cum se calculeaza un eventual procent al obezitatii? Definirea obezitatii la copii nu este mult mai complexa fata de cea a adultilor, va fi stabilita in functie de greutatea ideala pe baza indicelui de masa corporala  care este egal cu greutatea in kilograme impartita la patratul inaltimii. Deci un copil va fi definit:

  • supraponderal: daca limita este intre 10-20%
  • obez: daca depaseste 20%
  • superobez daca depaseste 40%

O buna dieta garanteaza o crestere echilibrata si sanatatea copilului. A avea grija de alimentatie in aceasta perioada a vietii este fundamental, pentru a evita ca ingrasarea sa aduca cu sine probleme ale sanatatii fizice si psihice a copilului. Se estimeaza ca aproximativ 40% din copii si 60% dintre adolescentii obezi vor ramane la fel si la maturitate, cu toate consecintele negative. Aceste procente sunt mereu in crestere.

Pentru un copil, a avea o mama sau un tata obez este un factor de risc important care creste cu 40% probabilitatea ca si el, la randul sau, sa devina un adult obez. Daca ambii parinti sunt supraponderali, acest risc creste cu 80%. Fara indoiala, la originea fenomenului exista o predispozitie genetica, dar si mai importanta este influentarea cu obiceiuri alimentare gresite de catre parinti sau chiar societate. Dieta joaca un rol important, astazi mai mult ca oricand, multi copii sunt hraniti in mod gresit. Pentru parinti devine deci extrem de importanta supravegherea si, eventual, corectarea obisnuintelor alimentare a propriilor copii. Primii pasi care ar trebui facuti in acest sens sunt acordarea unei atentii deosebite consumului de zaharuri si obisnuirea practicarii unui exercitiu fizic regulat. Corectarea obiceiurilor alimentare gresite este interventia cea mai buna, in vederea diminuarii cresterii obezitatii la copiii nostri. Atunci cand ne adresam copiilor, este necesar sa evitam termenul „dieta”, care deseori este inteleasa de catre copil ca fiind o actiune de pedeapsa.

  • Indepartati din casa alimentele nesanatoase (in special gustari, bauturi racoritoare si dulciuri);
  • Educati-va copilul sa manance incet;
  • Solicitati copilului sa consume un mic dejun consistent, in conformitate cu normele dietei mediteraneene (cereale, lapte sau iaurt, fructe), acesta va beneficia de sanatate, va duce la cresterea umorului sau si a performantei sale scolare;
  • Cand pregatiti rucsacul, includeti, de asemenea, o sticla cu apa, pentru a obisnui copilul sa bea apa frecvent si pentru a evita riscul de deshidratare (la copii este mai mare decat la adulti);
  • Nu utilizati produsele alimentare ca mijloace de presiune (de a manca tot din farfurie), de recompensa sau consolare („daca esti bun, o sa-ti cumpar inghetata”) sau nici nu recurgeti la amenintari de genul: „te vei duce la culcare fara sa iei cina”;
  • Opriti televizorul in timpul meselor si serviti masa in momente si locuri dinainte stabilite (atunci cand trebuie, nu la intamplare);
  • Dedicati mai mult timp pregatirii meselor si gustarilor copilului, folosind produse cat mai naturale posibil, nu gata facute;
  • Incurajati copilul sa se bucure de mesele oferite de cantina scolii, iar in cazul in care copilul dumneavoastra nu accepta si-i va fi in continuare foame, nu-i oferiti produse de patiserie sau gustari diverse.

 

 

Text: Alexandra Lupu