Obsedata de cumparaturi? Iata cum te poti trata

CorpUn medicament conceput pentru a trata boala Alzheimer ar putea ajuta cumparatorii compulsivi sa renunte la acest obicei devastator. Persoanele care „se dadeau in vant dupa cumparaturi” si carora li s-a administrat medicamentul respectiv au petrecut mai putin timp in centrele comerciale si nu au mai cheltuit chiar atat de multi bani. Cumparatorii compulsivi isi fac adesea datorii de ordin financiar deoarece cheltuiesc mai mult decat isi permit, insa psihiatrii se pare ca au descoperit un tratament eficient.

De obicei, femeile sunt cele care sufera mai des de aceasta problema, cumpara lucruri de care nu au nevoie si pe care nu le poarta. Psihiatrii au testat astfel medicamentul utilizat de obicei pentru tratarea bolii Alzheimer, iar rezultatele studiului au aratat ca, dupa opt saptamani, s-au redus timpul precum si sumele de bani cheltuite la cumparaturi. Simptomele s-au injumatatit, fara a aparea efecte secundare, potrivit echipei de psihiatri de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis.

La studiu au luat parte noua persoane cu varste cuprinse intre 19 si 59 de ani, diagnosticate cu o astfel de tulburare, preocupate de a face cumparaturi peste masura, lucru ce duce la aparitia stresului, precum si la incapacitatea de a functiona la locul de munca.

Nevoia de a cheltui bani si de a face cat mai multe cumparaturi, chiar daca vorbim despre chilipiruri, este de fapt nevoia de a impresiona, de a avea o imagine cat mai buna ce ajunge sa controleze vietile oamenilor.

Medicamentul se pare ca actioneaza asupra glutamatului din creier, considerat a fi implicat in dezvoltarea dementei, dar se pare insa ca joaca si un rol in tulburarile obsesiv-compulsive.

 

Text: Ruxandra Raica