Ochelarii de soare, sprijin pentru sanatate

Ochelarii de soare, nu doar o moda, un sprijin pentru sanatateTe trezesti cu soarele stralucind in ciucurii perdelei, te indrepti spre dus, cu dor de crema de corp cu miros de liliac care iti aduce in minte vara anului trecut. Asa incep zilele ce merita sa le traiesti simtind. Rujul rosu aprins iti va condimenta imaginea in bratele acestei zile ce isi striga insorirea inca de dimineata. Deschizi usa si te pregatesti sa te invelesti in raze. Ceva lipseste: Mergi la oglinda. Ochelarii de soare si o ultima ocheada in oglinda. Acum e bine. Iti place de tine. Esti gata.

Exista produse ce sunt disputate de doua industrii, estetica si medicina. Din aceasta categorie fac parte si ochelarii de soare care, mai mult decat un accesoriu ce trebuie si el desigur sa se incadreze unor trenduri bine stabilite, sunt o achizitie foarte importanta in conservarea sanatatii. De aceea alegerea ochelarilor de soare nu trebuie sa fie facuta numai dupa pret sau design, ci in principal in functie de calitate.
 
Povestea radiatiilor solare
Soarele emite spre pamant o serie de radiatii, dintre care o parte s-au dovedit in timp a fi daunatoare atat pentru piele cat si pentru ochi. Si ne referim aici la radiatiile invizibile UV (atat de tip A cat si B) ce pot induce leziuni grave ireversibile, pe ochi pentru ca transporta mai multa energie decat radiatiile vizibile. Sensibilitatea fata de aceste tipuri de radiatii difera insa de la persoana la persoana. Radiatiile vizibile, lumina albastra, cea care se reflecta la si pe suprafata apei si a zapezii, fiind cea responsabila de faptul ca nu putem vedea clar si nu putem fixa obiectele, induce si ea leziuni ale retinei cu imbatranirea precoce a acesteia. Astfel creste riscul de pierdere a vederii in spatiu dupa varsta de 60 de ani.

Cum ne afecteaza lumina
Lumina este o forma de energie. Cand ochii absorb lumina, procesul se realizeaza cu degajare de caldura sau de compusi chimici. Aceste reactii pot sa provoace dificultati permanete in capacitatea tesutului de la nivelul ochiului de a se vindeca. Fiecare portiune a globului ocular este responsabila cu absorbtia unui anumit tip de radiatii. Astfel Radiatiile UVB sunt preluate de suprafata externa (corneea, partea transparenta si conjunctiva), de cele de tip A fiind responsabil cristalinul. Retina absoarbe lumina vizibila.

Privitul in soare si pentru fractiuni de secunda poate induce arsuri retiniene cu pierderea vederii, iar baia de soare repetata si neprotejata ne poate induce cataracta.

Exista mai multe categorii de ochelari
1.Ochelarii cosmetici au nuante diferite de culori de la slabe pana la intense si blocheaza de la 0 la 60% din radiatiile vizibile (87 din UVA si 95 din UVB). Acestia nu se recomanda in cazul in care ne aflam la volan.
2. Ochelarii generali sunt ochelari de soare cu protectie de la 60 la 90% pentru radiatii vizibile UVA si de 95 la 99 % pentru UVB. Sunt indicati soferilor profesionisti la condus indelungat si in activitati care presupun expunerea la lumina puternica.
3. Ochelarii speciali au o protectie de pana la 97% pentru radiatii vizibile, 98,5 pentru UVA si 99% UVB. Sunt indicati in activitati cu expunere prelungita.

Cum ne alegem ochelarii de soare ?
1.Verificam protectia UVB si UVA. Ea trebuie sa fie mare, spre 99%.
2.Incercam sa gasim un filtru care sa blocheze 75-90 din spectrul vizibil.
3.Sa nu distorsioneze imaginea.
4.Sa nu prezinte zgarieturi care sa permita patrunderea luminii.

Intotdeauna alegerea estetica trebuie sa fie dublata de necesitatea de protectie tinand cont si de indicatiile profesionale. Nu ne trebuie ochelari foarte inchisi la culoare care sa ne reduca vizibilitatea, ci unii care sa ne mareasca contrastul si sa ne creasca confortul in a privi.

Lentilele le alegem in functie de organism
Intre orele 10 si 14 din aprilie pana in octombrie, 60% din UV ajung pe pamant, procentul crescand direct proportional cu altitudinea. Putem alege deci lentile obisnuite in nuante diferite de maroniu, gri, verzui, oranj, bleu  in functie de sensibilitatea la lumina si in functie de medicamentele pe care le utilizam. Daca efectuam un tratament fotosensibilizator sunt recomandate lentilele oranj, iar daca am suferit o operatie de cataracta ar trebui sa apelam la lentilele de culoare albastru. Lentilele polarizate care taie stralucirea luminii si reflexia sunt necesare cand conducem, mergem la ski sau surfing. Lumina reflectata de zapada este foarte puternica.

Palaria usoara, cu boruri largi, ochelarii de soare corect alesi, expunerea de scurta durata, departe de orele de varf ale zilei, cremele cu ecran solar pot preveni cancerul de piele, cataracta, fototraumatismele si leziunile maculare.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Sorina Avram
Medic Specialist Oftalmolog