Oricine are dreptul sa greseasca

-0Poza-dreptul-de-a-avea-drepturiA sti ca ai drepturi este punctul de inceput in ceea ce priveste increderea in ceea ce poti face. Mai pe scurt, reprezinta increderea in tine insuti. Este important sa-ti recunosti drepturile pentru ca situatiile ce pot aparea la un moment dat pot fi diferite. Chiar si persoanele care sunt sigure pe ele pot deveni nesigure la un moment dat. Invata sa-ti pui tot timpul intrebarea: au dreptul sa-mi faca asta sau sa-mi vorbeasca asa? Pentru ca, oricare ar fi situatia, si tu ai dreptul la replica.

Este adevarat ca majoritatea dintre noi avem momentele noastre de ezitare atunci cand trebuie sa ne ridicam in picioare si sa ne spunem punctul de vedere. Chiar daca ai gasit un alt job care crezi ca ti se potriveste ca o manusa, e dreptul tau sa alegi! Nu-i permite sefului tau sa te intoarca din drum, nu te lega din teama unui nou job si nu uita ca, dincolo de actele semnate, amandoi sunteti oameni, cu drepturi egale! In plus, ai dreptul sa decizi pentru tine. Ai dreptul sa demisionezi!

Chiar daca gresesti atunci cand te ridici si iti spui punctul de vedere, trebuie sa tii minte ca a gresi poate fi un lucru benefic pentru tine. Multe dintre progresele stiintei, tehnologiei si, de ce nu, cele facute in medicina s-au produs pentru ca cineva a facut o greseala. In plus, putem invata din propriile greseli. Acum ca stii ca ai dreptul de a face greseli, in viata, la locul de munca si oriunde te afli, ar trebui sa te simti mai increzator in fortele proprii.

 

Invata sa crezi in dreptul tau de a gresi!

– Repeta-ti mereu faptul ca esti o persoana matura si ca iti vei spune parerea chiar daca se dovedeste a fi una gresita;

– Inceteaza sa te mai simti vinovat atunci cand gresesti, pentru ca nu este nimic rusinos in a gresi.

 

Fiecare dintre noi trecem prin momente in viata in care trebuie sa luam anumite decizii. Ma refer atat la cele legate de problemele cotidiene, cat si la cele care necesita o analiza mult mai profunda, problemele de viata. Asa ca organizeaza-ti in minte drepturile pe care crezi ca le ai, indiferent unde te afli, si aminteste-ti mereu ca este dreptul tau sa fii tratat cu respect.

 

Text: Oana Mircea