Orientarile si preferintele sexuale, determinate de gene

Orientarile si preferintele sexuale, determinate de genePrezentat la o intalnire in Statele Unite ale Americii, un nou studiu subliniaza rolul jucat de o gena care schimba orientarea sexuala a barbatilor. Studiul american a reaprins o controversa veche despre relatia dintre homosexualitate si genetica.

Cercetatorii au analizat ADN-ul a 400 de frati homosexuali. In urma analizelor, doua fragmente de ADN au fost asociate cu aceasta orientare sexuala. 

“Barbatii homosexuali au aceeasi semnatura genetica pe cromozomul X – Xq28, iar aceasta gena are un impact asupra comportamentului sexual al acestora.”

O alta secventa a ADN-ului de pe cromozomul 8 joaca, de asemenea, un rol important, desi mecanismul exact este, din nou, neclar. Aceste descoperiri au fost prezentate la reuniunea anuala a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei din Chicago, Statele Unite ale Americii, de catre Michael Bailey, psiholog ? la Universitatea Northwestern.

Studiul nu a fost inca publicat, dar confirma rezultatele altor cercetari care au starnit controverse pe scara larga in anul 1993, cand un cercetator de la Institutul National al Cancerului din Statele Unite, Dean Hamer, dupa ce a studiat istoria a 100 de barbati gay, a declarat ca homosexualitatea este o trasatura mostenita. Mai mult decat atat, dr. Dean Hamer anunta descoperirea unei zone pe cromozomul X despre care credea ca este legata de orientarea sexuala a barbatilor.

 

O simplificare a subiectului

 “Orientarea sexuala a persoanelor nu este o alegere. Este determinata de gene, noi am gasit doua seturi de gene care decid daca un barbat este heterosexual sau homosexual”, explica medicul Michael Bailey, de la Universitatea Northwestern din Illinois.

Inainte de publicarea rezultatelor finale, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu a declarat ca aceste rezultate nu ar putea si nu ar trebui sa fie utilizate pentru a dezvolta un test bazat pe orientarea sexuala a unei persoane.

“Cand vorbim despre genele care determina homosexualitatea, acest studiu poate fi vazut ca o simplificare. Indiferent de genele care contribuie la orientarea sexuala, ea va actiona ca o variatie a trasaturii in cauza si se va apleca mai mult spre heterosexualitate sau homosexualitate.”

 

Text: Andreea Popescu