Palaria, simbol al elegantei

FOTO. Lady Kitty Spencer, nepoata regretatei Printese Diana

Palaria poate oferi multe indicii despre persoana care o poarta, in vechime vorbind inclusiv despre statutul social, pentru ca in armata sa indice rangul purtatorului. Una dintre primele imagini in care apare o palarie se regaseste intr-un tablou descoperit intr-un mormant din Teba, care infatiseaza un om cu palarie de paie.

Daca in vremurile de demult femeile purtau voaluri, glugi si bonete, din secolul al XVI-lea au inceput sa apara si palariile mai structurate, asemanatoare cu ale barbatilor. Orasul Milano este cel de unde provine termenul de „modista”, recunoscut in secolul al XVIII-lea ca locul unde se realizau palarii de o calitate exceptionala.

Cine sunt designerii preferati ai doamnelor din familiile regale?

Modistele se ocupau de confectionarea de palarii si de bonete, dar si a altor accesorii si detalii care completau o tinuta. Incepand cu prima jumatate a secolului al XIX-lea, femeile au inceput sa poarte bonete tot mai mari su mai decorate cu flori, panglici, pene pentru ca pana la finalul secolului sa apara palariile plate, toca, iar in perioada anilor ’30, cand a aparut moda parului tuns scurt, femeile sa poarte palarii-coif.

Astazi, palaria a devenit un accesoriu nu numai decorativ si practic ci, in functie de ocazie, un semn de eleganta si un posibil indicator al statutului social.

Unul dintre cele mai recente si mai reprezentative evenimente unde se poate spune ca a avut loc o adevarata parada a palariilor, a fost recenta nunta regala a Printului Harry cu Meghan Markle, noua Ducesa de Sussex. In cultura britanica, purtarea palariilor la nunta sau cu alte ocazii si evenimente importante este o regula de la care doamnele si domnisoarele nu se abat, mai ales ca devine si un motiv de a purta tinute cat mai stilate.

In cele ce urmeaza, iata cateva dintre cele mai interesante si elegante modele de palarii etalate de invitatele la nunta anului:

Designerul Victoria Beckham

Ducesa de Cambridge

Pippa Middleton, sora Ducesei de Cambridge

Sofia Wellesley, sotia cantaretului James Blunt

Amal Clooney, sotia actorului George Clooney

Ducesa de York, Sarah Ferguson

Actrita Gina Torres

Sophia, contesa de Wessex

FOTO: Hepta/Alpha Press

Text: Oana Baltoc