Paraskavedekatriafobia sau teama de vineri, 13

shutterstock 56875246Multi dintre noi avem temeri, fobii fata de anumite lucruri si tocmai din acest motiv ajungem sa traim cu teama permanenta ca ceva rau ni s-ar putea intampla. In acest articol vom afla mai multe detalii despre o fobie cu un nume ciudat, ce-i drept, dar care este foarte comuna in randul oamenilor, si anume Paraskavedekatriafobia.

Aceasta fobie reprezinta teama de ziua de vineri 13, care se crede ca vine cu 3 ghinioane. Acei oameni care se gandesc cu groaza ca, intr-o anumita luna a anului, ziua de 13 va pica fix vinerea mai mult ca sigur sufera de aceasta fobie.

Paraskavedekatriafobia este frica dezvoltata din cauza superstitiei ca numarul 13 aduce ghinion si vineri este o zi nefericita, astfel incat fiecare zi de vineri, care cade in data de 13, va fi, de asemenea, extrem de ghinionista.

Potrivit Stress Management Center si Institutului de fobie din Carolina de Nord, intre 17 si 21 milioane oameni din Statele Unite sufera de aceasta fobie si, prin urmare, din aceasta cauza afacerile din America au de suferit deoarece oamenii nu calatoresc si nu incheie contracte in zilele de vineri care cad pe data de 13.

Cercetatorii, dar si psihologii sfatuiesc persoanele afectate de aceasta fobie sa acorde mai multa importanta lucrurilor bune care s-au petrecut in ziua de vineri 13 si sa incerce sa isi invinga temerile.

Text: Andreea Popescu