Parintii subestimeaza excesul de greutate al copiilor lor

shutterstock 15479605Mai mult de jumatate dintre parinti subestimeaza greutatea copilului lor, potrivit unui nou studiu american. “Nu, copilul meu nu este gras!” au raspuns 50% dintre parintii care au copii cu probleme de greutate. 

Aceasta tendinta de a vedea copilul mai slab decat este in realitate a fost observata prin compilarea a 69 de studii care au fost realizate pe 15.000 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani, supraponderali sau obezi, intre anii 1990 si 2012.

Ciudat la aceasta perceptie partinitoare este faptul ca aceasta este intalnita mai des in randul parintilor cu copii obezi sau supraponderali decat in cazul parintilor cu copii cu greutate normala. Conform altor 52 de studii efectuate pe un total de 64.895 de copii cu greutate normala, doar 14% dintre parinti au subestimat greutatea reala a copilului lor.

In urma unui studiu publicat in revista Pediatrics, s-a constatat ca parintilor supraponderali le era mult mai dificil sa perceapa obiectiv problemele de greutate ale copiilor lor. Aceasta perceptie gresita apare mai des atunci cand copilul este mic (sub varsta de 5 ani) si tinde sa se estompeze treptat, pe masura ce acesta creste.

Parintii joaca un rol important in educatia nutritionala a copiilor lor, este de parere Alyssa Lundahl, autor al studiului si cercetator la Universitatea din Nebraska – Lincoln.

 

Text: Andreea Popescu