Pentru 70% dintre mame, complexitatea medicala este cea mai importanta intr-un spital

shutterstock_66762472Reteaua privata de sanatate Regina Maria va inaugura oficial, la inceputul lunii octombrie Spitalul Baneasa, primul spital privat din Romania dedicat sanatatii femeilor si copiilor. Spitalul Baneasa reuneste serviciile complexe de obstetrica-ginecologie cu cele de pediatrie, din momentul nasterii, pana la 18 ani.

Pana la momentul lansarii, Reteaua Regina Maria si-a propus sa afle raspunsul la intrebarea „Ce isi doresc femeile de la furnizorul lor de servicii de sanatate” chiar de la femei. Pe microsite-ul www.ceisidorescfemeile.ro, 1517 femei au completat chestionarul, in perioada 1 august – 6 septembrie 2012. Dintre acestea, 763 sunt mame (50.30%), 619 femei fara copii (40.80%) si 135 femei insarcinate (8.90%).

Studiul evidentiaza tendinta accentuata a mamelor de a se informa in legatura cu medicul sau cu spitalul la care merg pentru ele sau pentru copiii lor. 85,98% dintre mame cred ca cel mai important atribut al unui spital de pediatrie este sa gaseasca aici medici pregatiti, care sa lucreze in echipa cu alte specialitati catre care le poate indruma (55,5%), iar medicii ar trebui sa le acorde timp suficient pentru un diagnostic corect (77,33%), sa ia in calcul tot istoricul medical si nu doar o nevoie punctuala (68,94%) si, intr-o masura mai mica, sa aiba o reputatie buna (39,32%). La intrebarea legata de cea mai importanta calitate pe care medicul ar trebui sa o aiba, 66,84% dintre mamici au raspuns ca medicul ar trebui sa le ofere solutiile cele mai potrivite pentru cazul lor.

Mediul on-line este o sursa credibila de informatii medicale, insa medicul ramane principala sursa de incredere pentru 88% dintre femeile care au copii. Se confirma faptul ca alegerea serviciilor medicale  are la baza o etapa de informare din mai multe surse, pana in momentul in care pacienta ajunge la cabinet. In momentul in care se confrunta cu o problema de sanatate, mamicile le cer sfatul si prietenelor apropiate (15,20%), se sfatuiesc cu sotul (12,32%) si cu parintii (12,19%).

Gestionarea cazurilor medicale complexe precum nasterile premature devine un criteriu important pentru paciente. Mamicile (74,44%) vor sa gaseasca intr-un spital privat dedicat femeilior posibilitatea de a realiza aici toate tipurile de investigatii si interventii de obstetrica si ginecologie. De asemenea, serviciile medicale de urgenta sunt apreciate de 73% dintre respondenti. Aparatura medicala avansata este foarte importanta pentru 64,88% dintre mamici, in vreme ce posibilitatea realizarii de interventii pediatrice complexe, ca in strainatate, este importanta pentru 70% dintre acestea.

Pentru sanatatea copiilor lor, 84,40% dintre mamici isi doresc o relatie de lunga durata si de incredere cu medicul pediatru, o atmosfera calda, confortabila, intr-o zona linistita si asistenta personalizata. Facilitati precum: existenta locurilor de parcare, posibilitatea de acces la mijloace de transport in comun sau serviciile de catering din spital sunt secundare.

 

Text: Andreea Popescu