Pentru ca somnul copilului tau sa fie linistit, urmeaza stilul de viata al bunicilor lui

shutterstock_23991145Conform unui nou studiu, bauturile acidulate sau lipsa povestilor inainte de culcare nu reprezinta suficiente motive pentru a intelege diferenta fusului orar dintre bunici si nepoti. In urma cercetarilor efectuate de Sleep Council, s-a constatat ca astazi sapte din zece copii cu varste de 14 ani merg la culcare cu aproape 40 de minute mai tarziu decat bunicii lor.

O alta diferenta vizibila exista si din punct de vedere al alimentatiei. Se pare ca mai mult de jumatate dintre copii consuma chipsuri si bauturi acidulate inainte de culcare, in timp ce bunicii lor beau un ceai sau un pahar de lapte fierbinte.

Conform statisticilor, 54% din reprezentantii generatiei mai in varsta prefera ca, inainte de culcare, sa citeasca o carte in loc sa se uite la TV, in schimb, in radul copiilor, doar 27% prefera sa citeasca, in timp ce 73% prefera televizorul sau calculatorul. Parerea expertilor privind rezultatele studiului este ca, daca parintii ar renunta la obiceiurile rele care dauneaza intregii familii, micutii ar putea reusi sa doarma mai bine.

Potrivit sondajului, dintre cei 1.006 bunici, 21% petrec mai mult de trei ore pe zi afara, iar dintre cei 11.352 de nepoti cu varste cuprinse intre 7-14 ani, 28% petrec doar 30 de minute la joaca, si atunci in timpul pauzelor la scoala.

O deosebire foarte mare intre cele doua generatii exista si din punctul de vedere al alimentatiei. Astfel, 70% dintre bunici iau cina inainte de ora 18, in timp ce doar 38% dintre copii mananca la aceasta ora. Pentru 95% din reprezentantii generatiei mai in varsta, masa de seara a fost gatita acasa, in timp ce un sfert dintre copii mananca junk-food.

“Copiii au nevoie de noua sau de zece ore de somn pe noapte”, a declarat Jessica Alexander, cercetator si component al Sleep Council, citata de Daily Express.

“Consumul de alimente grele si bauturi acidulate inainte de culcare nu face decat sa agite somnul celui mic. In acest fel, stresul si oboseala se vor aduna ducand la deteriorarea sanatatii. Sfatul nostru este ca cei mici sa fie invatati sa urmeze stilul de viata al bunicilor lor pentru a fi feriti de probleme la maturitate”.

 

Text: Andreea Popescu