Persoanele care viseaza mai mult se trezesc mai des pe timp de noapte

Persoanele care viseaza mai mult se trezesc mai des pe timp de noapteO analiza amanuntita a activitatii cerebrale a permis cercetatorilor sa distinga „micii visatori” de „marii visatori”, adica persoanele care viseaza foarte putin si cele care viseaza foarte mult pe timp de noapte. Rezultatul: „marii visatori” sunt cei care isi amintesc ce au visat mult mai usor dimineata, dupa ce se trezesc.

Dar aceasta amintire nu este singura diferenta observata. Persoanele care viseaza mult se trezesc mult mai des pe timp de noapte, iar aceasta faza de amintire a viselor este asociata cu fazele de microtrezire. In medie, “marii visatori” totalizeaza pe parcursul unei nopti 15 minute de microtrezire (trezire partiala), fata de 5 minute in ceea ce priveste “micii visatori”.

            Pentru a proba aceasta ipoteza, neurobiologii au testat activitatea cerebrala a 18 voluntari expusi la diferite sunete pe timp de noapte, in timpul somnului. Astfel, creierul persoanelor care viseaza mai mult reactioneaza la factorii de mediu. “Marii visatori” isi vor aminti astfel ceea ce au visat multumita acestei capacitati de a ramane atenti la mediul extern, ceea ce ajuta la memorare.

Text: Ruxandra Raica

Sursa: topsante.com

februarie 22nd, 2013 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate