Pielea sensibilă și problemele ei. Cum se îngrijește?

Deși nu are decât câțiva milimetri grosime, pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și îndeplinește câteva roluri esențiale. Ea reprezintă „învelișul” nostru protector, acționează ca primă linie de apărare împotriva traumei și intervine în termoreglare ca termostat natural. Pentru a o ajuta să funcționeze eficient, este foarte important să o menținem sănătoasă.

Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar în chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, în interviul pe care ni l-a oferit detaliază care sunt problemele cu care se confruntă pielea sensibilă în această perioadă și care sunt cele mai utilizate proceduri ale medicinei estetice, pentr a ne veni în ajutor.

Odată cu variațiile de temperatură survenite la schimbarea anotimpurilor, cum este afectată pielea?

Toamna și iarna, umiditatea atmosferică scade, iar aerul mai uscat și mai rece poate cauza diverse probleme ale tenului – deshidratare, inflamații – și le poate exacerba pe cele deja existente, în cazul pielii sensibile – rozacee, eczeme etc.

Sunt anumite proceduri (invazive sau non-invazive) care se recomandă a fi făcute în această perioadă?

Da. Procedurile laser pentru reîntinerire și resurfacing, epilarea definitivă, peeling-urile chimice medii sau profunde, microneedling-ul, scleroterapia, remodelarea corporală, PRP.

Procedurile laser, fie la nivelul feței, fie pentru epilare definitivă, sunt ideal de făcut toamna târziu, iarna și la începutul primăverii, deoarece pielea proaspăt tratată trebuie ferită cât de mult posibil de soare.

Peeling-urile chimice ușoare nu mai reprezintă de mult un moft, ci o necesitate, ca atare ele sunt recomandate oricând, însă cele medii sau profunde este preferabil să fie făcute iarna, din aceleași motive expuse mai sus.

Microneedling-ul nu are contraindicații sezoniere, însă iarna ajută extrem de tare tegumentul să se regenereze, la fel ca și PRP-ul; acestea două din urmă stimulând sinteza de colagen, pielea rămânând astfel luminoasă și fermă.

Ai grijă de pielea ta cu gama Rilastil Aqua!Recomandări pentru aceasta perioadă

Care sunt recomandările medicului estetician pentru îngrijirea pielii în această perioadă, pentru toate tipurile de piele?

Hidratați-vă sistematic, pentru ca iarna tindem să bem mai puțină apă, însă acest obicei nu face decât să întrețină „uscarea”, cauzată de frig și vânt, a pielii.

Spalați-vă cu apă caldă, nu fierbinte, pentru a nu îndepărta complet uleiurile protectoare pe care tegumentul le secretă, și aplicați o cremă imediat după baie, pe pielea umedă. Utilizați o cremă hidratantă pe bază de ulei, nu de apă, cu ingrediente ca levănțică, mușețel, jojoba; puteți încerca chiar uleiuri naturale în acest scop.

Nu uitați de protecția solară, este obligatorie zilnic, pe tot parcursul anului; soarele de iarnă poate fi la fel de dăunător ca cel de vară din cauza reflexiei razelor solare pe zăpadă.

Scapă de riduri cu gama Hydrotenseur de la Rilastil!

Nu săriți peste exfoliere pentru că trebuie și noi să ajutăm pielea să se reînnoiască. Utilizați măști hidratante făcute în casă cât de des puteți, ideal săptămânal; folosiâi miere, avocado, iaurt, ulei de măsline, ulei de migdale, banane și aloe.

Evitați toxinele, în special alergenii și substanțele iritante, mai ales dacă aveți eczeme, dermatite sau psoriazis. Pielea este mai fragilă iarna, așa că ar fi ideal să evitați țesăturile iritante și detergenții încărcați cu substanțe chimice și să utilizați produse cosmetice ușoare și hidratante destinate pielii sensibile.

Există contraindicații pentru anumite proceduri în această perioadă a anului?

Nu, dimpotrivă, sezonul rece este perfect chiar și pentru proceduri care în timpul verii necesită atenție deosebită.

Care sunt efectele iernii asupra pielii și cum pot fi remediate cu procedurile medicinei estetice?

Vremea rece și nivelul scăzut de umiditate rezultă un aer uscat, iar acesta ne usucă apoi pielea. Fără îngrijire atentă, pielea uscată se poate crăpa și sângera, iar vântul puternic poate agrava problema.

În plus, căldura prea mare din casă menține această atmosferă uscată, astfel încât principalul nostru scop iarna este hidratarea. Avem la dispoziție o serie de tratamente estetice – proceduri laser sau cu radiofrecvență, peeling-uri medicale, micro-needling, mezoterapie și PRP – care pot fi efectuate singure sau combinate, pentru a ne menține pielea frumoasă, elastică și tânără.

Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, Centrul de wellness medical si chirurgie estetica Project Beauty –  Alia Apartments, Bvd. Maresal Averescu nr.7A, Bl. B, Scara A, Parter, Ap. 68, sect. 1, Bucuresti, projectbeauty.ro/ Tel.: 0740.929.544