Pierre Cardin a murit la 98 de ani

Creatorul de modă francez Pierre Cardin, un designer vizionar şi pionier al pręt-a-porter-ului, a murit la vârsta de 98 de ani, a declarat familia sa pentru AFP.

Fiu al unor imigranţi italieni devenit om de afaceri de renume mondial, Pierre Cardin a decedat în cursul dimineţii de marţi la spitalul american din Neuilly, la vest de Paris.Părintele bubble dress

Cunoscut la nivel mondial ca designer francez, Pierre Cardin este de fapt Italian. S-a născut la data de 2 iulie 1922, lângă Treviso, la mai puțin de o oră distanță de Veneția și a primit numele de Pietro Constante Cardine. În anul 1945 s-a mutat la Paris. Aici a studiat arhitectura și a lucrat, după război, cu Jeanne Paquin. A continuat colaborarea cu Elsa Schiaparelli până când a ajuns șeful atelierului de creație al lui Christian Dior.

Și-a fondat propria casă de modă în 1950. Cariera lui a luat avânt când a creat 30 de costume pentru “petrecerea secolului”, un bal mascat la Palazzo Labia în Veneția, la 3 septembrie 1951. A început să creeze “haute couture” în 1953.

Cardin este cunoscut pentru stilul lui avangardist și pentru designul “space age”, cu forme geometrice. Este primul creator de modă care a propus ideea unor piese vestimentare unisex. Pierre Cardin a creat “bubble dress” în anul 1954.

În 1981 Pierre Cardin a cumpărat restaurantul Maxim’s din Paris și a înființat filiale ale acestuia în New York, Londra, Beijing și alte orașe. A deținut un întreg lanț de hoteluri și restaurante.

Împăratul aventurier

Anul acesta designerul a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare a Casei Pierre Cardin. În cadrul primului eveniment major de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, aceasta s-a concretizat într-o seară de divertisment la Théâtre du Châtelet.

Iată ce declara Pierre Cardin la momentul respectiv.

“Moda s-a schimbat. Există o mulțime de oameni care desenează, dar mulți dintre ei doar copiază idei ”, s-a plâns el. „Liniile s-au schimbat. Nu poți desena așa cum ai făcut-o în trecut. Trebuie să luați în considerare ce vor tinerii astăzi. Întotdeauna trebuie să începi cu tinerii.” În plus, el nu este de acord cu descrierea lui Gaultier despre el ca „împărat”, spunând că termenul este prea militar. „Nu sunt genul militar. Simt instinctiv ce vor bărbații și femeile ”, a spus el. Deci, ce termeni ar prefera să folosească? „Aventurier”, a răspuns el. „Încă nu am ajuns pe Lună, dar într-o zi, poate”.

La sfârşitul anului trecut s-a lansat şi un documentar despre viaţa şi cariera celui pe care Jean Paul Gaultier l-a supranumit “Împăratul”.

Iar distribuţia peliculei House of Cardin este una pe măsură: Pierre Cardin, Naomi Campbell, Amy Fine Collins, Alice Cooper, Jean-Paul Gaultier, Jean-Michel Jarre, Yumi Katsura, Hanae Mori, Guo Pei, Jenny Shimizu, Phillippe Starck, Sharon Stone, Kenzo Takada, Trina Turk, Dionne Warwick. Directed by P. David Ebersole, Todd Hughes.

Cristina Dudău