Pilulele contraceptive de a 3-a generatie, mai periculoase decat cele vechi

poza_pilule_contraceptive

Pilulele contraceptive asa-numite de a treia generatie, introduse pe piata in anul 1990 (care contin desogestrel, gestoden sau norgestimat), au primit aviz nefavorabil de la Inalta Autoritate de Sanatate din Franta. Aceste pilule au mai putin progesteron, dar ofera aceeasi protectie impotriva sarcinilor nedorite ca si pilulele ce contin estrogen si progesteron.

Cercetatorii au atras atentia ca aceste pilule sunt periculoase si ca prezinta un risc mai mare de a provoca tromboza venoasa. Intr-un studiu facut de danezi pe 1,7 milioane de femei care iau acest tip de pilule s-a aratat ca riscul aparitiei trombozei este de doua ori mai mare in cazul pilulelor de a 3-a generatie, fata de cele de a 2-a generatie (care contin levonorgestrel).

La cateva zile dupa asta, Agentia Americana de Administrare a Alimentelor si Medicamentelor a publicat un raport care arata ca aceste pilule multiplica riscurile de a face tromboflebita cu 1,5 – 2 ori fata de cele vechi. Mai multe studii au aratat pana acum riscurile la care se supun femeile luand aceste pilule. Astfel ca, pana la ora actuala, tot pilulele vechi sunt mai putin riscante in ceea ce priveste bolile cardiovasculare.

Text: Bianca Badescu

Sursa: topsante.com