Placerea in cuplu, ingredient salvator

placere-sursa_shutterstockPlacerea este o emotie speciala, o stare de bine fizica si mentala, tranzitorie, care se asociaza cu modificari fiziologice utile supravietuirii. Un stimul care provoaca senzatia de placere (de exemplu un aliment dulce) este util pentru organism deoarece furnizeaza energie.

Stadiile placerii
1. “Faza apetitiva”, care e legata de preludiu, atunci cand prevedem o situatie determinata (spre ex. vizionarea unui film romantic sau consumarea unui aliment gustos); in acest caz se elibereaza in creier neurotransmitatori (dopamina si noradrenalina), care produc o stare de euforie;
2. “Faza de consumare”, dureaza mai putin (de ex. orgasmul, cand se elibereaza acidul glutamic respectiv acidul gamma-aminobutiric, ce se inactiveaza mai repede);

3. “Postfaza”, de relaxare, cand se elibereaza endorfina.
Intensitatea placerii se diminueaza pe masura ce stimulul actioneaza mai frecvent sau pe timp indelungat; daca mancam zilnic doar ceea ce ne face o deosebita placere, in timp intervine obisnuinta, saturatia si dorim experienta altui aliment.

Sarutul creste placerea
Simbol al intimitatii, sarutul reprezinta manifestarea preferata a iubirii pentru cca. 50% dintre femei. Libertini sau inocenti, pe parcursul vietii impartasim in jur de 20 000 de saruturi! Chiar si un sarut pe obraz ne face placere. Stabilim un contact afectiv si ne simtim mai putin izolati. Consecinta imediata este efectul antidepresiv, chiar daca e imperceptibil. Insa un sarut erotic ne stimuleaza complet deoarece au loc schimburi de lichide corporale (saliva). In consecinta creierul produce si elibereaza endorfine (molecule capabile sa diminueze durerea). Jocul hormonal astfel declansat nu poate fi reprodus de nici una din activitatile noastre zilnice; bungee jumping, skydiving si chiar drogurile, combinate, nu au efect de aceeasi intensitate cu un astfel de sarut! Consecinta imediata: efectul analgezic, mai ales in artrite si hemicranie! Pe termen lung sarutul intretine conditia fizica si poate avea efect de slabire in greutate: un sarut pasional pune in miscare cca. 47 muschi; sarutandu-ne pentru 15 minute putem pierde pana la 120 calorii, echivalentul mersului pe bicicleta pentru un sfert de ora!

Mai multa dragoste
A face dragoste este un remediu sigur pentru circulatia sangelui si pentru activitatea cardiaca! Placerea fizica si cea emotionala nu doar diminueaza durerea ci au si efect protector impotriva unor maladii, asemenea unui vaccin. Un studiu efectuat in cadrul Universitatii Westminster din Londra a demonstrat ca un parfum placut poate determina cresterea in organism a nivelului de imunoglobulina-A (anticorp prezent in mucoasa sistemelor respirator, genitourinar si gastrointestinal, ce ne apara de virusuri si bacterii).

Retineti!
Atractia fizica, pasiunea sunt adesea indefinibile si nepalpabile, dar, totusi, sunt rezultate ale legilor exacte ale biochimiei. Mirosul, gesturile, pielea persoanei iubite lanseaza mesaje catre creierul nostru, care elibereaza neurotransmitatori si neuropeptide realizandu-se un fascinant joc intre stimuli, neurotransmitatori, hormoni si organe, tradus prin senzatia de placere.

Text: Dr. Alma Georgescu, medic specialist medicina de familie
Competenta echografie generala
Centrul Medical ROMMED 2000
Tel.: 021 320.60.87, 021 327.04.41