Plante pentru stimularea lactatiei

res-Plante pentru stimularea lactatieiPe langa conexiunea unica stabilita intre mama si nou-nascut, alaptatul pe cale naturala aduce numeroase beneficii de ambele parti. Din acest motiv, proaspetele mamici sunt incurajate sa recurga la laptele provenit din alte surse doar in cazuri extreme, atunci cand laptele matern nu este produs in cantitati suficiente sau la recomandarea medicului, daca sufera de anumite boli.

In cazul in care mama nu reuseste sa acopere necesarul de lapte pe cale naturala sau, calitativ, acesta nu se ridica la nivelul standardelor dorite, exista cateva plante galactogoge care reusesc sa stimuleze eficient lactatia.



Beneficiile alaptatului matern

Din pacate, Romania se afla pe ultimul loc privind rata de alaptare la san, cu toate ca, la nivel international, aceasta este in continua crestere. Din acest motiv, medicii atrag atentia asupra importantei laptelui matern in dezvoltarea sanatoasa a copilului. Conform unui studiu realizat de UNICEF, copiii hraniti pe cale naturala au dezvoltat un coeficient de inteligenta mult mai mare decat ceilalti. De asemenea, alaptatul matern scade probabilitatea aparitiei anemiei, a astmului si creste rezistenta in fata alergiilor si a diabetului. In plus, intareste sistemul imunitar prin formarea de anticorpi specifici si, in urma unor cercetari, s-a observat ca are o influenta importanta in stoparea obezitatii.

Ciumareaua

Pe locul intai in randul plantelor galactogoge se afla ciumareaua, cunoscuta si ca iarba ciumei, o planta inrudita cu fasolea si mazarea. Aceasta are capacitatea de a creste cu pana la 50% productia de lapte matern si, totodata, favorizeaza dezvoltarea glandelor mamare.

Usturoiul

Usturoiul are proprietati miraculoase in domeniul sanatatii, printre multe altele putand fi incoronat si gratie capacitatii sale de a stimula eficient lactatia. Datorita efectului estrogenic, usturoiul contribuie la eliberarea prolactinei si, in plus, ofera laptelui un gust aparte care stimuleaza bebelusul sa se hraneasca corespunzator.

Chimenul

Chimenul este o planta care se gaseste din abundenta in tara noastra si, prin urmare, proprietatile sale au fost intens cercetate, descoperindu-se astfel eficienta sa in stimularea glandelor mamare: atat pentru a produce o cantitate mai mare de lapte, cat si pentru a-i imbunatati calitatea. Se recomanda consumul zilnic a 2-3 cani de infuzie de chimen.

Anasonul

O alta planta aromatica intalnita pe teritoriul tarii noastre, care aduce beneficii in procesul de alaptare, este anasonul. Se folosesc doar fructele sale − semintele, gratie uleiului esential component, si se consuma sub forma de infuzie, fractionat, inainte de mesele principale. Pe langa faptul ca mareste productia de lapte, anasonul stimuleaza si libidoul si combate colicile, greata si gazele intestinale.

Feniculul

Tot din familia anasonului este si feniculul, o planta cu fructe mici si alungite si cu gust dulceag, ce are absolut aceleasi proprietati ca si anasonul in ceea ce priveste alaptatul matern. Se consuma sub forma de ceai si este de preferat sa se bea in reprize, dupa mesele principale.

Urzica

Pentru ca ne aflam in sezonul urzicilor, nu va temeti sa le culegeti din gradina si sa le consumati sub forma de ceai, deoarece aduc beneficii in stimularea lactatiei si, in plus, au efect antihistaminic si ofera o doza naturala de energie organismului, gratie multiplelor vitamine si minerale continute.

Schinduful

O planta ce trebuie amintita, datorita capacitatii de a stimula productia de lapte matern si, totodata, de a anihila simptomele depresiei postnatale, este schinduful, insa aceasta trebuie folosita cu grija de mamele care au diabet, deoarece are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange.

Armurariul

Este o planta cu traditie in cresterea cantitatii de lapte matern si se distinge prin proprietati antiinflamatoare, antioxidante si anticancerigene remarcabile. In plus, are functie hepatoregeneratoare si hepatoprotectoare.

Hameiul

Hameiul, chiar si sub forma de bere non-alcoolica, se poate consuma cu incredere in perioada de alaptare, acesta avand efecte estrogenice, dar si puternic relaxante, fiind eficient si in combaterea depresiei post-partum.

Farmacistii Catena recomanda produsele Fares. Daca iti doresti sa stimulezi natural procesul de lactatie, atunci cu siguranta vei fi incantata de ceaiul pentru stimularea lactatiei de la Fares! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole