Poligamia – cand infidelitatea este un fenomen tolerat

shutterstock 82789513Oricat am incerca sa negam, infidelitatea si adulterul fac parte din viata noastra si pot avea consecinte dezastruoase atat pentru cei care au tradat, cat si pentru cei tradati. In ceea ce priveste acest aspect al vietii de cuplu, cea mai grava forma de infidelitate este aceea in care infidelul traieste o viata paralela.

Cele mai multe cazuri de infidelitate nu sunt intamplatoare, una dintre cele mai cunoscute forme de uniune, poligamia, exista si se practica in cadrul mai multor societati din intreaga lume. In evolutia societatii au existat mai multe forme de relatii, care sprijineau aceste practice: monogamia, cea mai cunoscuta forma de relatii interumane, bigamia sau casatoria legala cu doua persoane simultan, poligamia sau o forma de mariaj care implica mai multe persoane si poliamoria, care implica relatii multiple fara o casatorie la baza.

     Termenul de “poligamie” provine din limba greaca, unde “poly” inseamna multe, iar “gamy” – casatorie. In ceea ce priveste poligamia, nu se poate vorbi despre infidelitate sau adulter, intrucat este un mariaj aprobat de toate persoanele implicate, cunoscut, acceptat si onest. Desi este o practica sociala foarte raspandita in religia islamica, pentru majoritatea tarilor si civilizatiilor europene sau americane este un fenomen foarte putin tolerat, fiind considerata o infractiune interzisa si pedepsita prin lege.

     De-a lungul timpului au existat o multime de culturi, societati si civilizatii (China, India, Asia) care au privit aceasta forma de uniune ca pe o practica normala, recunoscuta si acceptata in mod oficial. Situatiile in care poligamia a fost confundata cu bigamia sunt foarte des intalnite, desi diferenta este imensa si foarte evidenta. Prin urmare, totul se rezuma la numarul persoanelor implicate si la recunoasterea si intelegerea celor in cauza.

       Desi acest tip de “open marriage” pare intolerabil pentru societatea si cultura moderna, o infractiune si chiar un pacat, pentru multe alte civilizatii din intreaga lume poligamia reprezinta un echilibru social si spiritual care le ofera deplina libertate in ceea ce priveste sentimentele.

Poligamia este intalnita sub trei forme total diferite:

  • Poliginia – in aceasta situatie, o persoana de sex masculin se poate casatori cu mai multe persoane de sex feminin;
  • Poliandria este denumirea unei casatorii unei femei cu mai multi barbati in acelasi timp. Poliandria este cea mai rara forma de uniune, fiind adesea confundata cu infidelitatea;
  • Casatoria de grup implica mariajul simultan dintre mai multi barbati cu mai multe femei. Casatoria de grup este o situatie care combina practica poliandriei si poliginiei concomitent.

       Explicatia existentei acestor forme de mariaj rezulta din perspectivele spirituale si credintele religioase ale fiecarui individ in parte.

Text: Alexandra Lupu