Poligamia, pusa pe umerii femeilor si pe structura genetica a barbatilor

shutterstock_70011778Civilizatia occidentala este atat de fascinanta incat a refuzat ideea ca un barbat ar putea avea mai mult de o sotie la un moment dat. De exemplu, in SUA, spectacolele cu teme poligamice, cum ar fi “Big Love” sau “Sister Wives”, au tras un semnal de alarma in randul populatiei.

Un alt exemplu este celebrul Warren Jeffs, care avea in total 78 de neveste. Ba mai mult, dintre cele 78 de neveste, 56 erau surori intre ele, iar 24 aveau mai putin de 17 ani. Comunitatile poligame sunt numeroase in vestul SUA, in special in Utah, dar si in Canada si Mexic.

Desi poligamia este considerata, in general, inacceptabila de majoritatea occidentalilor, exista o oarecare incertitudine si ambiguitate cu privire la statutul sau moral. De exemplu, cu toate ca Jeffs a primit o sentinta pe viata, el a fost de fapt condamnat pentru intretinerea de relatii sexuale cu minore, nicidecum pentru poligamia in sine.

Prin urmare, desi cultura occidentala ramane oficial monogama, se tolereaza poligamia in mai multe forme. De exemplu, Donald Trump si Larry King au divortat de sotiile lor mai in varsta pentru alte femei cu multi ani mai tinere decat ei, lucru care este considerat de anumite persoane ca ar servi la monopolizarea anilor fertili ai femeilor (acelasi lucru pe care poligamia il realizeaza). Celebritati precum Hugh Hefner si Charlie Sheen traiesc si in prezent cu mai multe femei, chiar si sportivii de sex masculin, vedetele rock sau actorii.

  • Oare poligamia spune mai multe despre psihologia noastra evoluata in ceea ce priveste reproducerea?

Cei mai multi oameni care se afla in aceasta situatie depun eforturi pentru a ajunge poligami. Odata ce constrangerile legate de poligamie au fost ridicate, barbatii au inceput sa se insoare cu mai multe femei in acelasi timp.

In societatea de astazi, poligamia (un sot, neveste multiple) a luat amploare mult mai mare decat poliandria (o singura sotie, soti multipli). In general, din totalul populatiei din SUA, 13.458 dintre barbati sunt clasificati ca fiind poligami si 15,1% monogami. La polul opus, Franta a interzis poligamia abia in 1993. Pana atunci, musulmanii isi puteau aduce in tara toate sotiile cu vize de reintregire a familiei. In prezent, se crede ca 180.000 de rezidenti traiesc in poligamie. Poligamia este mult mai frecvent intalnita decat poliandria deoarece, evolutiv, beneficiile poligamiei in randul barbatilor sunt mult mai mari decat beneficiile poliandriei in randul femeilor. In aceeasi ordine de idei, costurile evolutive ale poliandriei pentru barbati sunt mult mai mari decat costurile poligamiei pentru femei.

In urma unui studiu realizat in cadrul Universitatii din Arizona, S.U.A., de catre cercetatorii geneticieni, s-a constatat ca diferenta genetica in cromozomul X la barbati si femei trebuie explicata prin poligamia de durata. Raspunsul cercetatorilor la acest studiu tine de faptul ca barbatii sunt structurati genetic sa insele.

Aceasta reala problema se pare ca nu se intampla doar in cazul oamenilor de rand. Si vedetele de peste Ocean se confrunta cu aceasta problema. De exemplu, Hugh Hefner si Tiger Woods tin capul de lista in ceea ce priveste relatiile extraconjugale. Cu toate acestea, de multe ori aceste relatii sunt tinute secret, astfel incat este imposibil sa se stie exact ce vedeta traieste cu mai multe persoane. Chiar si asa, faptul ca barbatii intretin relatii sexuale si cu alte persoane decat cu cea care isi impart viata nu este considerat o situatie poligamica. Conform relatarilor oficiale, se pare ca poligamia reprezinta casatoria unei persoane cu mai multe persoane, nicidecum doar intretinerea relatiilor sexuale. Luandu-ne dupa aceasta definitie a poligamiei, in prezent nu se cunoaste nicio celebritate care sa se afle in aceasta situatie.

“Barbatul cauta in femeie o prietena si o partenera sexuala, mama pentru copii si gospodina. Daca o femeie nu indeplineste toate aceste conditii, se poate astepta sa fie inselata“, a declarat cercetatorul Michaell Jonsh din cadrul Universitatii din Arizona, S.U.A.

 

Text: Andreea Popescu