Postul de Craciun. De vorba cu vedetele

Pentru ca deja am intrat in Postul Craciunului, o perioada de intoarcere catre credinta si de abstinenta alimentara si sexuala, am fost curiosi sa aflam ce parere au vedetele noastre despre post, daca sunt adeptele acestui ritual de purificare trupeasca si sufleteasca, si, totodata, am aflat care sunt convingerile religioase dupa care isi ghideaza viata.

 Vedetele tin Postul Craciunului

Alexandra Badoi, prezentator tv: “Cand eram mai mica recunosc ca il mai tineam pentru ca parintii si bunicii mei il tineau. Acum il tin foarte rar dar vinerea, de obicei, incerc sa tin post.”

Andreea Ibacka, actrita: “Tin post de doua ori pe an, probabil ca sunt alti credinciosi care reusesc sa tina post mai des, dar eu tin de obicei Postul Craciunului si Postul Pastelui. Tin post total de carne si in ultimele doua saptamani tin si de oua si lactate.”

Ioana Maria Moldovan, prezentator tv: “Nu am tinut niciodata post. Cred ca este mult mai important ce simtim si ce purtam in suflet, cum ne comportam, decat sa postim si apoi sa gandim si sa facem mult rau.”

Andreea Banica, artist: “Am sa tin post si asta si pentru ca antrenorul meu mi-a recomndat. A spus ca trebuie sa tin cateva zile de post, dar sa vedem cand.”

Dana Savuica, vedeta tv: “Nu prea tin post pentru ca nu sunt adepta postului ca un rit, dar stiu ca este foarte sanatos din cand in cand sa te abtii de la mancare. Daca ar fi sa revenim la ceea ce reprezinta postul in religie, cred ca cel mai important este sa ne curatim sufletul decat stomacul. Deci, daca nu pacatuim in perioada postului, dar mancam din ceea ce poftim, eu cred ca Dumnezeu nu se supara pe noi!”

Geanina Ilies, prezentator tv: “Eu tin intotdeauna post si voi tine si acum. Cand ma trezesc dimineata si cand ma culc seara, ma gandesc la Dumnezeu si sunt convinsa ca intotdeauna credinta isi face efectul.”

 

Intre rugaciune si credinta

Ioana Maria Moldovan, prezentator tv: “Ma consider o persoana credincioasa. Ma rog in fiecare seara asa cum m-a invatat bunica mea, pasesc cu piciorul drept si am o rugaciune pe care o spun de fiecare data cand simt ca am nevoie de ajutor.”

Andreea Banica, artist: “Eu spun rugaciuni impreuna cu Sofia, fiica mea, seara la culcare.”

Annes, artist: “De cate ori imi arunc ochii peste icoanele din casa, imi spun un gand bun si o rugaciune.”

 

Spovedania, de la ritual la necesitate

Alexandra Badoi, prezentator tv: “Ultima oara m-am spovedit cand eram mai mica. Atunci cand simti nevoia sa te spovedesti pentru ca te simti incarcat si ai nevoie sa spui cuiva ceva, ori ii spui unui apropiat, respectiv mamei sau tatalui sau celui mai bun prieten, in care ai 100% incredere, ori, cel mai bun martor ar putea fi un copac. Copacul este cel care face legatura intre cer si pamant.”

Andreea Ibacka, actrita: “Mi s-a intamplat o singura data, inainte sa fiu casatorita, ca preotul sa nu doreasca sa ma impartaseasca pentru ca era un parinte mai traditionalist care nu era de acord sa locuiesc impreuna cu iubitul inainte de casatorie. A fost just! Acum am intrat in legalitate!”

 

Text: Madalina Manole