Poti ramane insarcinata chiar daca iei anticonceptionale?

resized_poti ramane insarcinata daca iei contraceptive-poza principalaLa prima vedere intrebarea aceasta poata parea surprinzatoare, insa este bine de stiut ca, desi mici, exista anumite riscuri de a ramane insarcinata chiar si daca iei anticonceptionale. Pastilele de contraceptie sunt printre cele mai sigure metode de evitare a unei sarcini nedorite, insa, cu toate acestea, se impune respectarea unor reguli stricte in ceea ce priveste consumul lor. In primul rand, cititi cu atentie prospectul si incercati sa urmati intocmai recomandarile de acolo.Am uitat sa iau o pastila anticonceptionala. Ce fac?

Anticonceptionalele te protejeaza in proportie 99% de o sarcina nedorita, daca sunt luate cu strictete conform recomandarii medicale si a prospectului. Acestea se administreaza zilnic, aproximativ la aceasi ora. Sunt pastile care se iau pe o perioada de 3 saptamani plus 1 saptamana pauza si pastile care se iau fara pauza. De foarte multe ori se intampla sa uitam sa luam pastila la ora la care trebuie, insa daca o luam in urmatarele 12 ore de la cea stabilita, aceasta continua sa-si pastreze eficacitatea. Problema se ridica daca iti amintesti abia a doua zi sa o iei. In acest caz, ia pastila, insa la urmatoarele contacte sexuale foloseste o metoda de protectie suplimentara. Tineti cont ca o singura pastila daca ati uitat sa luati, puteti ramane insarcinata. Pentru a nu uita sa va luati contraceptivele, se recomanda asocierea gestului cu un alt ritual. De exemplu veti lua pastila dimineata la micul dejun sau seara dupa dus, sau, ar mai fi o varianta care, cu siguranta, functioneaza cel mai bine: sa va programati alarma telefonului lunar, astfel incat in fiecare zi sa va sune la ora necesara.

Alimentatia poate reduce eficacitatea anticonceptionalelor

Alimentele joaca un rol important in sporirea sau diminuarea eficientei pastilelor contraceptive. Astfel, daca stii ca sub orice forma nu este momentul potrivit pentru a avea un copil, incearca sa eviti consumul unor fructe si legume ca grapefruitul, sunatoarea, lemnul-dulce sau ignamele. Acestea, consumate in exces, scad eficienta anticonceptionalelor. Insa, daca dintr-un anume motiv, urmezi o cura de tratament cu oricare dintre alimentele de mai sus, pe langa pilule, incearca sa folosesti si o alta metoda de protectie suplimentara.

Anticonceptionale versus medicamente

De fiecare data cand un medic iti prescrie un tratament nu uita sa-l avertizezi ca folosesti pastile anticonceptionale. Substantele active din anumite medicamente pot interfera cu cele contraceptive, anulandu-le efectul, si astfel sa apara o sarcina nedorita. O atentie deosebita in acest caz trebuie acordata tratamentelor medicamentoase pentru boli ca epilepsia, tuberculoza, bolile cardio-vasculare sau diferite infectii ale organismului. De asemenea, antibioticele si barbituricele au capacitatea de a diminua efectul pastilelor contraceptive.

Atentie la varsaturi si diaree

Este important de stiut ca dupa ingerare, pastilei anticonceptionale ii trebuie aproximativ 4 ore sa fie absorbita in organism. Din acest motiv este foarte important, daca ai scaun diareic sau episoade de voma in acest interval de timp, fie sa mai iei inca o pastila, fie sa te protejezi suplimentar pentru urmatoarele zile (maxim 7), pentru ca exista riscul ca aceasta sa nu fi fost asimilata de corp.

Text: Madalina Manole