Poti sa construiesti o relatie daca nu aveti acelasi nivel intelectual?

shutterstock 46333642O relatie in adevaratul sens al cuvantului inseamna, in primul rand, dragoste, iar ca relatia sa reziste in timp e nevoie de respect, comunicare, incredere si, nu in ultimul rand, compatibilitate sexuala. Am intalnit situatii (nu foarte des) in care diferentele de nivel intelectual nu au reusit sa rupa relatia de cuplu, insa, in general, e dificil sa reusesti sa rezonezi din punct de vedere intelectual cu un partener/o partenera care nu percepe si nu pricepe o logica a lucrurilor, a comunicarii din viata de zi cu zi, macar aproape de nivelul la care o faci tu.

La inceputul relatiei, diferentele de nivel intelectual pot sa nu aiba importanta, dar asta se va intampla pentru putin timp.

Odata cu trecerea timpului, aceste diferente vor incepe sa conteze. La un moment dat, diferentele de nivel intelectual care provin, in general, din educatia personala a fiecaruia vor fi “utilizate” in situatii contradictorii in care unul dintre parteneri isi va folosi avantajul unui IQ ridicat pentru a-si impune punctul de vedere, chiar daca nu are intotdeauna dreptate. O alta situatie este cea in care apar reprosuri de genul “Te crezi mai destept ca ai facultate” sau “Cum nu stii, ca doar ai facut o facultate?”

Studiile superioare sau alte facultati nu mai reprezinta astazi un etalon al nivelului intelectual al unei persoane deoarece invatamantul superior privat din Romania reprezinta o varianta mai lejera si mai putin exigenta in ceea ce priveste absolvirea si obtinerea unei diplome de absolvire. Asadar, faptul ca ai o licenta nu inseamna neaparat ca, la nivel intelectual, esti cu o treapta mai sus fata de partenerul/partenera de cuplu. Facultatea nu trebuie folosita ca motiv de lauda si prestanta intelectuala.

La fel de important este sa nu ne uitam la faptul ca el/ea ne este superior/superioara, ci dimpotriva, sa gasim puncte comune, afinitati. Daca fiecare dintre noi vine, din cand in cand, cu ceva in relatia de cuplu, plictiseala si rutina nu vor reusi sa-si faca simtita prezenta. Bineinteles ca exista deosebiri intre femei si barbati din punct de vedere al motivatiei fenomenului, mai ales daca vorbim de nivelul intelectual. O femeie poate fi atrasa de performantele intelectului masculin, ale inteligentei acestuia. Un barbat, in general, este atras in primul rand de fizicul unei femei.

Intr-o relatie de iubire, este nevoie ca fiecare partener sa ofere fara a astepta neaparat ceva la schimb, dar daca insa numai unul ofera, iar celalalt raspunde conditionat sau nici macar nu ofera, atunci acea relatie nu este dominata de iubire, ci de anumite ratiuni de existenta. In acest caz, putem vorbi de o diferenta de nivel intelectual in care unul dintre parteneri isi foloseste inteligenta pentru a mentine relatia de cuplu asa cum ii convine. Diferentele majore de nivel intelectual nu se vad la inceput cand e dragostea mare, dar, din nefericire, ele devin evidente cu timpul si pot duce la ruperea relatiei. Din pacate, dragostea trece si prin stomac, iar cand stomacul e gol, se nasc discutii si dragostea are de suferit. Intr-o relatie de cuplu, studiile si banii sunt relative. Se pot face si in timpul relatiei. E clar ca studiile nu reflecta intotdeauna nivelul inteligentei. Caracterul omului e mult mai important.

Primeste-ti partenerul/partenera in casa cu un zambet si incearca sa vezi ce-ti doresti cu adevarat de la viata pentru a intelege ce conteaza cu adevarat pentru tine.

Text: Vladimir Toma