Povestea feeriei din Balcani: Feeric Fashion Days Alba Iulia

Cea mai importanta saptamana a modei din Balcani, Feeric Fashion Days, si-a deschis portile anul acesta sambata, 4 iulie, in orasul Marii Uniri, Alba Iulia. Timp de doua zile, inainte de a se muta intr-un alt oras incarcat de istorie, Sibiu, pe podiumurile de prezentare ale Feeric Fashion Days au defilat creatiile a noua branduri locale si internationale de piese vestimentare si accesorii.Feeric Fashion Days Alba Iulia, in doua zile magice

Feeric Fashion Days 2015 Alba Iulia a fost organizat in cetatea Alba Carolina, care a asigurat un decor spectaculos pentru cele 12 prezentari desfasurate de-a lungul a doua zile. Sambata, 4 iulie, in prima zi de festival, si-au dezvaluit cele mai noi colectii brandurile Sarah Jessy Jones (Eduardo Perez si Diego de Biase – Buenos Aires), Gianni Tolentino – Milano, Mihaela Cirlugea, Haute Future Fashion Academy – Milano, Iulia Manciulea si Lise Charmel – Paris.

„Ne place Romania, ne plac romancele. Suntem foarte incantati de orasul Alba Iulia, iar organizatorul evenimentului, Mitichi, a depus toate eforturile ca noi sa ne simtim bine si sa ne dorim sa venim aici si anul viitor. Totul este perfect. Am fost si am mancat la un restaurant traditional preparate romanesti si ne-au placut foarte mult, iar vinurile sunt extraordinare”, marturisea Eduardo Perez, co-fondator al brandului argentinian Sarah Jessy Jones, la finalul primei zilei de Feeric Fashion Days Alba Iulia.

Duminica, 5 iulie, in a doua zi de Feeric Fashion Days 2015 Alba Iulia, publicul prezent la eveniment s-a putut delecta cu prezentarea individuala a brandului Gianni Tolentino, un omagiu adus perioadei renascentiste, cat si cu creatiile semnate Caresta Bags, Concepto, Andrea Zanatelli (Haute Future Fashion Academy – Milano) si Paola Balzano – Londra.

„Consider ca munca mea imi reflecta originile. Sunt pe jumatate italianca, pe jumatate taiwaneza. Sunt sigura ca ati remarcat influentele asiatice din creatiile mele. Acestea imbina elemente traditionale specifice Italiei, materialele, croiala si finisajele luxoase cu notele unice, de influenta asiatica. A fost o adevarata placere sa ma aflu aici, in Romania, si sper sa revin in curand”, a spus designerul Paola Balzano a carei prezentare a incheiat cea de-a doua seara de gala Feeric Fashion Days Alba Iulia.

Povestea unui festival de moda de succes

Nu a fost usor, dar astazi, Feeric Fashion Days este cel mai mare festival de profil din Europa de Est – totul gratie lui Mitichi si a echipei sale care, prin multa munca si dedicare, au reusit sa-si transforme visul in realitate. „Povestea Feeric Fashion Days a inceput la Sibiu, acolo unde festivalul este deja la a opta editie. In Alba Iulia suntem la a doua editie, iar inceputul aici nu a fost deloc la fel de greu precum a fost la Sibiu. Totul a inceput intr-o seara cand eram in Piata Mica cu prietenii. Eu lucram deja in publicitate si in industria organizarii de evenimente si m-am gandit ca ar fi tare frumos sa demaram un astfel de proiect in Piata Mica, un loc foarte boem din Sibiu. Proiectul a prins contur o luna mai tarziu, cu foarte multe resurse, eforturi si sacrificii, astfel ca am fost pe punctul de a renunta sa mai organizam si alte editii. Dar succesul ulterior, faptul ca oamenii ne-au spus ca am realizat ceva spectaculos, ne-a impulsionat sa mergem mai departe pe aceeasi linie”, ne-a marturisit Mitichi.

De la bun inceput, scopul festivalului de moda Feeric Fashion Days a fost acela de a aduce moda mai aproape de omul de rand, de a o cobori „din zona sa exclusivista” si a o face astfel mai accesibila. Cu atat mai mult cu cat „moda este o industrie, si inca una puternica”, potrivit spuselor lui Mitichi. Pentru prima data de la debut, cel mai mare festival de moda din Europa de Est a fost organizat in doua orase, poposind initial la Alba Iulia (4-5 iulie), iar in perioada 7-12 iulie, la Sibiu.

Feeric Fashion Days Alba Iulia este un eveniment organizat sub egida Fundatiei Mitichi, cu sustinerea Primariei Municipiului Alba Iulia.

Text: Dana Saporan