Preludiul, un moment magic

preludiul-sursa shutterstockPreludiul este unul dintre termenii cei mai neclari din vocabularul sexual. Si aceasta mai ales pentru barbati, care de multe ori nu prea ii gasesc o utilitate. Putem defini preludiul ca totalitatea mangaierilor si sarutarilor dintre doi parteneri inaintea inceperii actului sexual. El   creste suficient gradul de excitatie sexuala, astfel incat ambii sa poata obtina satisfactie sexuala. Aceasta acceptiune este simplista, caci in multe cupluri este prezent un asemenea moment si totusi lucrurile nu decurg bine, adesea  femeile neexperimentand orgasmul. De ce?

Un posibil motiv ar fi durata preludiului. Un barbat tanar poate avea o erectie numai gandindu-se ca va face dragoste, de aceea versiunea lui asupra preludiului poate fi pur si simplu gestul cu care dezbraca pantalonii.  In valtoarea pasiunii, multi dintre ei devin nerabdatori si incearca sa scurteze durata preludiului. Exista un mit conform caruia o femeie ajunge la implinirea vietii sexuale dupa varsta de 30 de ani, insa nu e o lege pentru toate femeile. S-a constatat insa ca, o parte dintre barbati incep sa aprecieze efectele preludiului dupa varsta de 30 de ani. Abia atunci ajung femeile sa aiba parte de un preludiu suficient de lung pentru a avea satisfactia in actul sexual.
 
Preludiu: fizic si psihic
Un alt motiv al ratarii orgasmului ar fi lipsa preludiului psihic. Cand seara mergeti in dormitor  si lucrurile nu decurg asa cum va doriti, intrebati-va partenerul ce a facut in ziua respectiva. Orice interactiune pe care o aveti cu partenerul poate fi considerata drept o parte a unui preludiu. Putem vorbi si despre influentele la nivel fiziologic ale preludiului psihologic. Cand cineva se poarta frumos cu noi, in corpul nostru se activeaza hormonul numit adrenalina. Exact asa cum purtarile grosolane aprind flacarile furiei, tot asa o purtare afectuoasa aprinde dragostea.

Sfaturi practice
– Preludiul trebuie sa dureze cat mai mult. Traiti autentic fiecare moment, facandu-l cat mai senzual cu putinta.
– Micsorati lumina sau aprindeti lumanari.
– Un mod relaxant si senzual de a incepe poate fi masajul. Folositi uleiuri pentru masaj. Orice ati face, nu grabiti masajul, ci incercati sa va simtiti unul pe celalalt cat mai mult. Un alt mod senzual de a incepe un preludiu este sa va jucati in apa.
– Intocmiti o „harta” a corpului si descoperiti care sunt cele mai sensibile parti ale corpului. Iar daca stii cele mai sensibile parti ale corpului este important sa descoperi si mangaierile care ofera cea mai mare placere: blanda, aspra, abia simtita… 
– Deoarece nu poti sti cand ai avut un preludiu suficient, esentiala este comunicarea intre parteneri. Presupunand ca scopul preludiului este de a pregati femeia pentru orgasm, cel mai nimerit este ca ea sa comunice verbal sau prin gesturi ca isi doreste sa faca dragoste.
– Nu uitati ca sarutul este un adevarat dar al zeilor.
– Cina in doi si florile fac si ele parte din preludiu.

Retineti!
Comportamentul  plin de tandrete chiar si in momentele cele mai prozaice, deschide drumul pentru placeri adevarate.Viata sexuala a unui cuplu nu aduce doar eliberarea tensiunilor sexuale, ci este  si un important mijloc de comunicare a sentimentelor de dragoste si de traire a intimitatii.

Text: Nicoleta Radulescu, consilier psihologic
Tel. : 0723 497 386