Prelungiti viata dintilor sanatosi prin detartraj!

shutterstock 53682694Alimentatia si igiena dentara sunt principalii factori care, impreuna cu saliva, influenteaza formarea placii dentare, respectiv formarea si depunerea in timp a blocurilor de tartru. In cavitatea bucala sunt peste 500 tipuri de bacterii ce participa in anumite conditii la formarea placii bacteriene.

O igiena incorecta, nesanatoasa ajuta placa bacteriana sa se depuna pe suprafetele dentare sub forma de tartru datorita procesului de mineralizare la care iau parte si sarurile de calciu din saliva.

  • Formarea tartrului este favorizata de ph-ul salivar, periajul dentar inexistent sau incorect executat, obturatii dentare (plombe) nefinisate sau care depasesc marginile cavitatii preparate, fracturi coronare, lipsa masticatiei pe anumite segmente dentare si fumat.                                     
  • Toate depunerile de tartru se acumuleaza in timp si formeaza blocuri de tartru.
  • Tartrul se depune atat pe suprafata dintilor sanatosi cat si pe obturatii (plombe), punti dentare, implante, aparate ortodontice sau proteze si reprezinta principala cauza a formarii proceselor carioase si a bolilor parodontale.                                                                                             

Tartrul se poate depune subgingival sau supragingival.

         1.Tartrul subgingival prezinta o culoare mai inchisa iar duritatea depunerilor este mai mare fiind favorizata si mineralizarea datorita prezentei sangvine. Tartrul subgingival este dens si aderent de suprafetele radiculare (radacinile dintilor). Se situeaza sub santul gingival, sub marginea gingivala, si determina distrugerea ligamentelor parodontale, provocand astfel mobilitatea dintilor.

         2.Tartrul supragingival este de culoare alb-galbuie si, initial, are o consistenta redusa. Culoarea poate ajunge la o nuanta maronie spre negru datorita impregnarii cu substante colorante (coloranti alimentari, nicotina din tutun, cafea).

Detartrajul este o tehnica prin care se indeparteaza tartrul dentar si se efectueaza exclusiv in cabinet de catre medicul dentist. Este o procedura simpla, la care se folosesc instrumente speciale. Nu incercati asta acasa folosind instrumente sau diverse obiecte crezand ca puteti indeparta singuri depunerile de tartru!

 

Indepartarea tartrului se poate realiza:
– cu instrumentar manual;
– cu ultrasunete;
– cu aer comprimat (sonic).

Detartrajul cu instrumentar manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival. Este folosit pentru tartrul depus pe suprafetele dentare acoperite de gingie.

Tartrul subgingival se elimina utilizand instrumente si chiurete speciale.

Detartrajul cu ultrasunete are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii, e bine suportat si nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropsihic si care nu au dinti sensibili (hipersensibilitate dentinara). Apa pulverizata de aparatul de detartraj determina o presiune locala realizand curatarea zonei si indepartarea tartrului dislocat. Se foloseste pentru indepartarea tartrului de pe suprafetele dentare vizibile. Detartrajul cu ultrasunete nu dauneaza smaltului dentar deoarece actioneaza doar asupra depozitelor de tartru.

Detartrajul sonic este asemanator celui cu ultrasunete. In acest caz este antrenat un jet puternic de aer. Se pare ca, totusi, deocamdata are o eficienta mai redusa. Beneficiile detartrajului cu ultrasunete constau in eficienta crescuta a procedeului, reducerea efortului si traumatizarii tesuturilor, indepartarea depozitelor pigmentare si confortul pacientului. Conceptia unor pacienti ce refuza detartrajul dintilor mobili invocand motivul destabilizarii dintilor in cazul in care se vor indeparta blocurile de tartru formate pe anumite grupuri de dinti (in special la mandibula) este complet eronata. Tartrul depus sub forma de blocuri nu poate prelungi “viata dintilor” pe arcada, dimpotriva, va accelera agravarea afectiunilor parodontale ce au ca efect mobilitatea dentara.

Urmariti in mod constant eventualele depuneri de tartru ce incep sa se formeze pe suprafetele dintilor. Tartrul favorizeaza formarea cariilor, gingivita, parodontoza si impiedica efectuarea unui periaj dentar corect.

Se recomanda efectuarea unei sedinte de detartraj o data la sase luni pentru pacientii care au dintii integri pe arcada. Pentru pacientii cu lucrari protetice fixe si/sau implanturi, fumatorii inraiti, se recomanda detartrajul o data la 4 luni. Daca respectam regulile de igiena orala si mergem la medicul dentist pentru a elimina depozitele de tartru de pe dantura, vom preveni multe afectiuni dentare ce pot sa apara in timp.

Text: dr. Realini Lupsa medic stomatolog