Prevenirea este cheia: informatii despre prezervativ

prevenirea este cheia-informatii despre prezervativArunca o privire in vremea cand inca mai erai la gimnaziu, iar discutiile despre sex sau despre contraceptive iti provocau crize de ras, atat tie cat si colegilor de clasa. Putem pune aceste rabufniri pe seama varstei, insa ceea ce se intampla la o varsta inaintata nu mai poate provoca rasete, ci doar o stare de panica. Momentele acelea amuzante au trecut, iar acum majoritatea stim ca bolile cu transmitere sexuala si sarcinile nedorite pot fi evitate cu ajutorul prezervativelor.

Desigur, nimic nu este la fel de eficace ca abstinenta sexuala,  dar, hai sa fim sincere, sexul este un pion important in vietile noastre.

Daca esti singura si totusi ai o viata sexuala activa, atunci prezervativele sunt cel mai bun pariu. Sunt singurele metode contraceptive care te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala prin blocarea fizica a schimbului de fluide corporale dintre parteneri.

 

Conform Planned Parenthood, in urma unei metaanalize care cuprindea 25 de studii despre transmiterea HIV s-a dovedit faptul ca prezervativele au o rata de eficacitate medie de 87% impotriva infectiilor. Si atunci cand vine vorba de prevenirea sarcinilor nedorite, WebMD  raporteaza o eficienta de 85%.

Aceste invelisuri protectoare sunt de obicei realizate din latex si sunt disponibile pentru ambele sexe. De asemenea, varietatea modelelor disponibile face achizitionarea mai usoara. Pot fi ultrasubtiri, cu nervuri, cu diferite arome sau chiar stralucitoare in intuneric. Indiferent de preferintele tale, exista cateva detalii “DO” si “DON’T” care se aplica la prezervative. Aminteste-ti ca acestea sunt eficiente numai daca sunt folosite in mod corect.

 

  • DO!

1) Foloseste un prezervativ nou de fiecare data cand ai contact sexual si pastreaza-l pe parcursul intregului act.

2) Fii atent atunci cand deschizi un nou pachet. NU te folosi de dinti sau de unghii pentru ca probabilitatea de a-l rupe este foarte mare.

3) Daca incepi o a doua partida sexuala, arunca primul prezervativ si pune unul nou inainte de actul sexual.

 

  • DON’T!

1. Nu pune doua prezervative.

Unii oameni cred ca esti mai in siguranta daca folosesti mai multe prezervative in acelasi timp. In realitate, frecarea va duce la deteriorarea prezervativelor si le va face sa devina ineficiente.

2. Lubrifiantii pe baza de ulei nu sunt indicati.

Aceste tipuri de lubrifianti pot deteriora prezervativele. Se recomanda lubrifiantii pe baza de apa.

3. Nu folosi prezervativul daca este expirat.

Daca termenul de valabilitate a prezervativului a expirat, acesta va deveni fragil, decolorat, lipicios sau deteriorat in vreun fel, lucru ce nu doar ca nu va tine la distanta sarcina nedorita, dar si bolile cu transmitere sexuala vor fi mai usor de luat.

 

Si, doamnelor, ocupati-va voi insiva de cumpararea prezervativelor sau de metodele contraceptive! Nu lasati niciodata siguranta voastra in mainile altcuiva!

 

Text: Andreea Popescu