Primul copil nascut – risc de diabet si hipertensiune arteriala

shutterstock 38111857In familiile cu doi sau mai multi copii, primul nascut este intotdeauna cel mai rasfatat si primeste mai multa atentie din partea parintilor. Desigur, aceasta nu este o regula.

Cercetatorii avertizeaza insa ca primul nascut ar putea fi expus unui risc marit de a dezvolta diabet si hipertensiune arteriala. In uterul mamei intervin anumite schimbari care au loc in timpul primei sarcini. Ca urmare, fluxul de nutrienti creste in ceea ce priveste urmatoarele sarcini. Cercetatorii au descoperit in urma unui studiu ca rezistenta la insulina era cu 21% mai mica in randul primilor copii nascuti, ceea ce inseamna ca acestia prezentau dificultati in ceea ce priveste absorbtia de zaharuri in organism.

Studiul, realizat de catre expertii Universitatii din Auckland, Noua Zeelanda, are un impact deosebit de important mai ales in cazul unor tari precum China, unde exista politica unui singur copil nascut. Oricum, se pare ca primul copil este intotdeauna mai inalt si mai slab decat fratii sai. In cadrul studiului au fost analizati 85 de copii cu varste intre 4 si 11 ani.

Text: Ruxandra Raica