Primul iubit… dupa divort

cupluDivortul vine de cele mai multe ori si ne zguduie viata, sufletul, planurile si sperantele. Este o experienta care ne marcheaza si ne face sa acceptam ca uneori putem da gres. Depinde de noi cum il privim… Astfel, putem alege sa ne lasam prada deznadejdii, sa ne retraim traumele la infinit sau putem da drumul amintirilor neplacute, pentru a porni libere si relaxate catre o alta viata, catre prima iubire… de dupa divort.

 

 

 

Fata in fata cu tine dupa divort

           E normal sa ai nevoie de o perioada de refacere dupa divort, in care sa te stabilizezi emotional si sa-ti pui ordine in viata, sa-ti evaluezi prioritatile si sa gasesti resursele pentru a merge mai departe. Psihologii spun ca este normal sa simtim tristete intensa, furie, teama si dezamagire cam timp de 6 luni dupa o despartire, insa emotiile de acest tip, intr-o forma mai estompata, ce-i drept, pot persista pana la 2 ani de la terminarea relatiei. Tot ce depaseste insa aceste limite firesti trebuie sa ne puna semne de intrebare si poate insemna ca nu am reusit sa acceptam experienta prin care am trecut si nu am putut sa mergem mai departe.

          Este important ca, dupa un divort, sa nu ne grabim sa intram intr-o noua relatie. Trebuie sa lasam ranile sa se inchida, furtunile din interiorul nostru sa se linisteasca si abia apoi vom fi pregatite sa o luam de la capat. Cea mai mare greseala pe care o putem face este sa cadem prada generalizarilor de tipul „nu-mi mai trebuie alt barbat, pentru ca oricum toti sunt la fel”. Viata ofera lucruri neasteptate si nu toate lucrurile bune ni se intampla din prima. Uneori este nevoie sa avem rabdare, sa invatam din experiente si sa fim pregatiti, inainte ca viata sa ne livreze surpriza cea mai mare si cea mai frumoasa.

 

Paralela fostul sot-actualul iubit

          Dupa un divort, esti inarmata cu mult mai multe experiente si stii mai bine ce vrei, astfel incat iti dai seama mult mai usor cu cine ai putea avea o relatie si cu cine nu. Incearca sa nu cazi in greseala de a-ti tot compara fostul sot cu noul iubit. Este normal sa facem paralele intre cei doi, dar acestea nu trebuie sa devina obsesive, pentru ca fiecare om poate avea un dezavantaj fata de altul pe un anumit palier, dar poate compensa din plin la alte capitole. De asemenea, nu este indicat sa ne transferam asupra noului partener toate nemultumirile pe care le aveam vis-a-vis de fostul sot. Depasirea si uitarea problemelor din casatoria ce tocmai s-a incheiat ne ajuta sa pasim mai deschise si mai relaxate catre noua relatie. Nu are rost sa ne tot gandim ca noul iubit va face aceleasi greseli ca si fostul sot, sa-l asaltam cu o pleiada de acuzatii fara substanta sau sa devenim suspicioase, crispate si autoritare din dorinta de a preveni ceea ce ne-a deranjat in relatia incheiata, pentru ca nu vom face decat sa il indepartam.

 

Noi doi si copiii mei

           Si de parca un divort n-ar fi suficient, situatia se complica si mai tare atunci cand sunt si copii la mijloc. Cum putem face un nou partener sa ne accepte copilul din alta relatie? Orgoliul masculin se poate simti lezat de ideea de a creste copilul altui barbat, pentru ca acest lucru reprezinta dovada clara in ochii lumii ca ai fost a altcuiva inainte de el. Rezolvarea acestei ecuatii cu prea multe necunoscute porneste tot de la noi. Nu trebuie sa ne consideram copiii ca fiind piedici in calea noii relatii sau ca fiind un factor care ne diminueaza feminitatea si farmecul. De asemenea, nu vom separa viata noastra ca femei de viata noastra ca mame. Cel mai potrivit ar fi sa iti lasi copiii si iubitul sa se cunoasca, sa se accepte si sa se imprieteneasca, iar daca acest lucru nu este posibil, e clar ca o relatie de lunga durata cu acel barbat nu va fi compatibila cu cealalta latura a ta, aceea de mama. Este foarte greu sa faci un barbat care nu are copii sa inteleaga aceste lucruri. De aceea, uneori te poti intelege mai bine in aceste aspecte cu un barbat in aceeasi situatie, care are la randul sau copii.

          Un divort nu aduce cu sine doar nefericire, ci si posibilitatea de a-ti trai viata mai aproape de ceea ce iti doresti si de a face alegerile care ti se potrivesc cu adevarat.

 

Text: Bianca Badescu