Profesor, acasa la copiii mei

shutterstock 114642340Sa fii parinte reprezinta o responsabilitate foarte mare. Atunci cand decizi sa faci un copil, toata atentia ta si toata dragostea pe care ai tinut-o adanc in sufletul tau le daruiesti cu drag, fara intrebari. A fi mama nu inseamna doar sa dai viata unei fiinte, ci si sa o cresti, sa o inveti ce este viata, ce e bine si ce e rau, sa o ghidezi in viata si, cel mai important, sa o incurajezi sa iubeasca si sa isi traiasca viata. Doar in felul acesta poti face din copilul tau mandria vietii tale. 

Filosofiile despre viata, practica, teoria, toate acestea reprezinta parti importante in dezvoltarea copiilor nostri, in transformarea lor in adulti fericiti. Vremea petrecuta alaturi de copiii nostri este pretioasa si relativ scurta. Pornind de la aceste idei, vreau sa va impartasesc o lista de 20 de lucruri pe care le voi “preda” copiilor mei inainte de a pleca de acasa. Unele lectii sunt greu de predat, insa altele sunt usoare si la indemana oricarei mame care vrea sa faca din copilul ei un om responsabil, educat si, cel mai important, un om fericit.

… Poate fi fericit daca alege sa fie fericit.

… Viata nu vine la nimeni cu instructiuni de utilizare, de aceea trebuie traita asa cum simte fiecare.

… Fericirea nu consta in lucruri scumpe si zicala “banii n-aduc fericirea” poate fi adevarata.

… Un zambet este cel mai simplu lucru pe care il poate face pentru a lumina cu adevarat ziua cuiva.

… Compasiunea este esentiala. Odata ce a ajuns sa inteleaga acest lucru si are o dorinta sincera de a calma durerea celuilalt, abia atunci va deveni un om mai bun.

… Politetea nu are limite. Niciodata numarul expresiilor “te rog”, “multumesc” sau “scuza-ma” nu va fi prea mare.

… Ascultarea unei persoane aflate la rascruce de drum, fara a o judeca, este cea mai buna modalitate de a-i arata ca tii la ea.

… Atentia trebuie concentrata pe lucrurile care conteaza cu adevarat in viata: respect, sinceritate si incredere.

… Nimeni nu stie totul despre tot.

… E in regula sa facem greseli.

… Sa nu ii fie teama sa isi urmeze visurile, chiar daca lumea urmareste orbeste mersul societatii.

… Banii se obtin doar prin munca cinstita si acestia trebuie cheltuiti pe lucruri necesare.

… Oamenii fac, de obicei, cele mai bune lucruri cu ajutorul informatiilor si al cunostintelor pe care le strang de-a lungul timpului.

… Cu cat devine mai atasat de un gand sau de o idee o perioada mai lunga de timp, cu atat mai mare va fi dezamagirea in cazul in care acestea nu se implinesc.

… Prietenii pot veni si pleca, dar familia va fi mereu de partea lui. Intotdeauna.

… Va primi mai mult decat si-a putut imagina vreodata pur si simplu datorita faptului ca a fost bun si generos cu persoanele din jur

… Viata este scurta si nu trebuie sa treaca o zi din viata lui fara sa faca macar un lucru care il face fericit.

… Sa isi aminteasca mereu ca viata inseamna mai mult decat o calatorie si ca important este, de fapt, drumul parcurs pana la destinatie.

Exista atat de multe lectii de viata pe care le poti “preda” copilului tau incat pagini intregi de caiete nu ajung pentru toate. Pentru orice mama, binele copilului tau este mai presus de orice. Am nevoie ocazional sa-mi reamintesc ca ei sunt propriii lor “stapani” si sa sper ca se vor descurca mai bine decat am facut-o eu vreodata. Nu de putine ori, elevul isi intrece profesorul…

Timpul va spune daca am facut o treaba buna…

 

Text: Andreea Popescu