Psihologii au realizat harta emotiilor

psihologii au realizat harta emotilorAi simtit vreodata furia care te invaluie atunci cand esti nervoasa sau fluturii din stomac atunci cand esti indragostita? Aceste senzatii sunt localizate diferit in functie de emotia pe care o ai. Cercetatorii finlandezi au facut o harta a emotiilor in functie de caldura resimtita.

Furie, dragoste, anxietate, mandrie… sunt stari emotionale care au efecte diferite in organism. Fericirea si iubirea, de exemplu, se refera la sentimentul care se raspandeste uniform si incalzeste corpul. In schimb, depresia face ca temperatura corpului sa scada. Frica si pericolul declanseaza o emotie puternica in piept, in timp ce furia este una dintre acele emotii care se raspandesc in intregul corp.

Geolocalizarea emotiilor este opera lui Lauri Nummenmaa, un psiholog de ??la Universitatea Aalto din Finlanda. Acesta a intervievat 700 de voluntari din Suedia, Finlanda si Taiwan in incercarea de a realiza o harta a emotiilor din corpul uman. Participantii au fost rugati sa coloreze parti ale corpului uman care au fost activate in prezenta unor emotii diferite (mandrie, invidie, rusine, depresie, anxietate, dragoste, furie).

“Sistemul nostru emotional trimite semnale de la corpul nostru catre creier, astfel incat sa putem face fata unei situatii date”, spune Lauri Nummenmaa. “De exemplu, daca vedeti un sarpe, va va fi frica. Sistemul nervos va creste aportul de oxigen la muschi, iar inima va bate mai repede. Acesta este un sistem automat.”

Studiul a fost publicat in “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

 

Text: Andreea Popescu