Radiografiile la dinti ar putea detecta riscul de osteoporoza

Radiografiile la dinti ar putea detecta riscul de osteoporozaStomatologii de la Universitatea din Manchester implementeaza o noua tehnologie numita Osteodent, care ar putea detecta riscul de osteoporoza cu multi ani inainte prin simpla scanare a dintilor. Osteoporoza este o boala care reduce densitatea osoasa.

Pana acum, nu exista posibilitatea diagnosticarii osteoporozei decat dupa aparitia unei fracturi. Un studiu britanic a aratat ca deteriorarea maxilarului (maxilar care este testat cu ajutorul razelor X atunci cand o persoana merge la stomatolog) poate indica daca deteriorarea oaselor survine si in alte parti ale corpului.

Prin compararea radiografiilor realizate si altor parti ale corpului se poate observa daca exista aceeasi pierdere a densitatii osoase. Folosind rezultatele studiului, medicii stomatologi au dezvoltat un software care ar putea evalua riscul de osteoporoza ce poate alerta pacientul in cazul in care acesta are nevoie de investigatii suplimentare. Osteodent ar putea salva vieti datorita diagnosticului precoce si a terapiei preventive.

Text: Ruxandra Raica

februarie 25th, 2021 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate