Radu Beligan, poveste de viata

Radu Beligan, poveste de viata -Principala 2Radu Beligan, un actor desavarsit, un maestru al jocului, un cavaler al teatrului, a tras cortina si a parasit pentru totdeauna scena mult iubita. Pe 20 iulie, marele actor s-a stins din viata la varsta de 97 de ani, lasand in spate o cariera impresionanta, o viata bogata, un buchet de amintiri si ropote de aplauze.Roluri celebre si interpretari memorabile

Radu Beligan s-a nascut la 14 decembrie 1918 in Galbeni, Bacau, si a debutat in teatru la doar 19 ani in piesa Crima si pedeapsa, adaptare dupa celebrul roman al lui Fiodor Dostoevski. In 1943, si-a inceput cariera in film, in capodopera O noapte furtunoasa, interzisa ulterior de regimul comunist, adaptata dupa celebra piesa de Ion Luca Caragiale. De-a lungul carierei sale, Radu Beligan a interpretat peste 100 de roluri pe scena teatrului si peste 30 in filme. Ultima sa aparitie pe scena a marcat aniversarea a 97 de ani, pe 14 decembrie 2015, cand a jucat, in reprezentatia cu numarul 300, rolul lui Leon Saint Pe in piesa Egoistul. Anul 2001 a fost cel in care si-a luat ramas-bun de la lumea filmului, atunci cand a jucat pentru ultima oara in pelicula Dupa-amiaza unui tortionar in regia lui Lucian Pintilie. Cele mai dificile roluri din dramaturgia internationala, de la Romeo, Richard al III-lea si pana la Robespierre, au fost interpretate memorabil de Radu Beligan. De asemenea, Radu Beligan s-a facut remarcat ca regizor si a desfasurat o vasta activitate in televiziune si radio.

Radu Beligan, cel mai longeviv actor

Radu Beligan a fost directorul Teatrului National din Bucuresti, al Teatrului de Comedie, pe care el l-a infiintat, si membru de onoare al Academiei Romane. Este Doctor Honoris Causa al UNATC si al altor universitati din tara si a fost in nenumarate randuri premiat si decorat pentru activitatea sa artistica, dar si pentru implicarea politica. De asemenea, in 2011, actorul a primit o stea pe Walk of Fame Bucuresti, iar doi ani mai tarziu, numele sau, a carui rezonanta zguduie scena teatrului romanesc, a fost inclus in Cartea Recordurilor, fiind „Cel mai longeviv actor aflat in activitate pe scena unui teatru”. In 2014, Radu Beligan a intrat in topul celor mai puternice 100 de personalitati din lume in domeniul divertismentului, alaturi de celebritati hollywoodiene ca Robert de Niro, Woody Allen sau Angelina Jolie.

Povestile de iubire ale marelui Beligan

Maestrul Radu Beligan a fost casatorit de 3 ori si are 4 copii. Avand in vedere ca mama sa avea radacini grecesti, actorul a fost mereu atras de frumusetea exotica si prima sa sotie a fost actrita Nineta Gusti, cu 5 ani mai in varsta decat el, care avea, la randul sau, pe linie materna, origini grecesti. Dupa 15 ani de casatorie, cei doi au divortat. A doua mare iubire din viata lui Radu Beligan a fost Dana Crivat, cea care, de altfel, i-a daruit si primul copil, pe Anamaria, o prozatoare de succes care, de peste 30 de ani, este stabilita in Australia din dorinta de a nu ramane in umbra tatalui sau. A treia casatorie, amprentata si de o puternica iubire, a fost cea cu Marica Pop, o traducatoare care, aflata in Romania in timpul unui schimb de experienta, l-a cunoscut pe Radu Beligan de care s-a indragostit iremediabil si astfel s-a mutat definitiv din Belgia pe plaiuri mioritice. Aceasta i-a daruit 3 copii, pe Lamia, cea care i-a si calcat pe urme marelui actor, pe Raluca si pe Alexandru.

Un ultim omagiu…Radu Beligan, poveste de viata - Secundara 2

Radu Beligan va fi inmormantat in Cimitirul Bellu, iar cei care doresc sa-i aduca un ultim omagiu marelui actor sunt asteptati sambata, 23 iulie 2016, intre orele 10:00 si 13:00, in Foaierul Salii Mari a Teatrului National I.L. Caragiale, conform anuntului facut de Teatrul National Bucuresti.

 

Sursa foto: Google Images

Text: Madalina Manole