Ray Ban: ochelarii care au facut legatura intre generatii

-0a0a0a0a33okprkPovestea ochelarilor de soare gen aviator a inceput pe data 7 mai 1937 si au fost inventati special pentru angajatii din armata americana. Modelul a fost conceput in anii 1929-1930 de catre compania Bausch & Lomb pentru pilotii din aviatia americana, iar compania Ray Ban, cea care a inventat forma ochelarilor de soare, a devenit de atunci una dintre cele mai importante producatoare de ochelari din lume.Ray Ban si armata americana

Ideea de a colabora cu armata americana s-a nascut in urma unei cerinte venite din partea locotenentului John A. Macready, aflat in cautarea unor ochelari capabili sa ii protejeze ochii de razele puternice de soare, imbracati intr-un design agreabil.
Pe data de 7 mai 1937, compania Bausch & Lomb a creat primii ochelari de soare cu lentile antireflexie cu rama din metal, placata cu aur. Membrii corpului de aviatie au adoptat imediat noul echipament si de aici a aparut si porecla Aviator Glasses, un termen care astazi defineste toti ochelarii cu acest tip de design.

-0a0a0a0a0a1Ochelarii Ray Ban Aviator au devenit un trend atunci cand generalul Douglas MacArthur a aterizat pe plaja, in Filipine, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, purtand ochelarii de soare. Imaginea care face inconjurul planetei are in prim-plan silueta atat de celebra a celui mai stilat accesoriu de protectie a ochilor.
Ray Ban a castigat rapid popularitate si datorita debutului in filme. In 1952, Ray Ban a creat un alt stil, Ray Ban Wayfarer. Astfel, brandul se lanseaza si in lumea modei, realizand prima pereche de ochelari de soare cu rama din plastic. Devine un succes chiar daca, initial, marca era una dedicata barbatilor. Un moment de glorie aduce si filmul „Breakfast at Tiffany’s“ din 1961, unde Audrey Hepburn poarta cu mandrie o pereche de Wayfarer.

Stilul Ray Ban, stilul vedetelor

-0a0a0a0a0a2Datorita designului, starurile de cinema, vedetele de televiziune si chiar muzicienii au purtat acest accesoriu. Pe lista celebritatilor care adopta stilul Ray Ban se afla si Bob Dylan, Andy Warhol si James Dean pana la Marilyn Monroe si John Lennon, Michael Jackson sau Madonna.
In anul 1982, John Belushi si Dan Akroyd joaca in filmul „The Blues Brothers“ purtand ochelarii Ray Ban Wayfarer.
Ray Ban ramane un designer de top in industria ochelarilor de soare cu schimbarea lor constanta de culoare, rame si lentile.

Lentilele Ray Ban sunt unice

Ray Ban a creat o serie de obiective diferite pentru fiecare dintre exemplarele de ochelari. Fiecare dintre l-0a0a0a0a0a13entile sunt echipate cu o forma proprie de tehnologie pentru a se potrivi cu fiecare stil de viata. Spre exemplu, Lentile High Contrast Brown sunt facute pentru un design militar, care permite claritatea si protectia maxima.
Lentilele Neutral Grey combina siguranta, stilul, confortul si versatilitatea. Acestei versiuni i s-au adus diverse imbunatatiri ce ii confera unicitate. Lentilele polarizate au fost tratate impotriva razelor ultraviolete (Anti-UV) si impotriva aburirii (Anti-Fog) pentru asigurarea unei imagini curate, fara distorsiuni.
In 2009, Bausch&Lomb vinde marca Ray Ban concernului Luxottica pentru 640 de milioane de dolari si pana in prezent succesul Aviatorilor si al clasicilor Wayfarer pare sa fie incontestabil.

Daca vreti sa achizitionati o pereche de ochelari Ray Ban, trebuie sa stiti ca acestia nu sunt originali daca:


-0a0a0a0a0az33okprk

1.    Nu vin insotiti de o cutie gen port-ochelari din piele.
2.    Aceasta cutie nu are gravata sigla. Daca aceasta este lipita sau desenata, ochelarii nu sunt originali.
3.    Pe ochelari/cutie este specificat “Made in USA”. Ochelarii Ray Ban au devenit un icon al culturii urbane americane, numai ca, intre timp, firma care ii produce a fost cumparata de un gigant italian (anul 1998). Asadar, numai ochelarii Ray Ban care prezinta sigla Luxottica sunt originali.
4.    Pe lentila stanga nu apare gravat logoul Ray Ban.

Text: Oana Mircea