Recesiunea amana sansa de a deveni mama

111111Un sfert din femei amana sa ramana insarcinate din cauza recesiunii, este parerea cercetatorilor. Una din zece femei care au luat parte la acest sondaj britanic a declarat ca recesiunea a facut-o sa renunte la incercarea de a face un copil, in timp ce 15% au declarat ca nici macar nu au incercat sa ramana insarcinate. Din cauza climatului financiar nefavorabil, unele femei s-au gandit la anumite modalitati de conservare a fertilitatii lor intr-un moment in care se simteau singure. Cercetatorii au constatat ca mai mult de un sfert, respectiv 27% dintre femei, ar opta pentru congelarea ovulelor in viitor. Cu toate acestea, cercetatorii avertizeaza femeile care recurg la fertilizarea in vitro, deoarece sansele ca aceasta metoda sa dea rezultate scad in functie de varsta. Helen Lyall, ginecolog consultant si specialist in infertilitate si medicina de reproducere la Spitalul Nuffield, a declarat: „Tratamentele contra infertilitatii pot fi foarte costisitoare, insa, din pacate, fertilitatea femeilor nu dureaza pentru totdeauna. Este intotdeauna bine sa fii constienta de alegerile pe care le faci.”

Costurile tratamentelor sunt in scadere…

In urma noilor cercetari facute s-a constatat ca valoarea costurilor a scazut in medie de la 15.000 lire sterline la 12.000 lire sterline fata de anul trecut, din cauza faptului ca femeile nu isi mai permit sa plateasca atat de mult. In urma sondajului facut, doar 6% dintre femei ar cheltui 50.000 lire sterline pentru a deveni mame si chiar si asa rata femeilor care apeleaza la astfel de tratamente a scazut cu 10% fata de anul trecut.
Aproape 95% s-au declarat nemultumite de faptul ca se poate apela la FIV doar in anumite tari. Aproape una din cinci femei (18%) a spus ca nu ar exclude posibilitatea de a pleca in strainatate pentru a-si administra acest tratament.
Studiul a inclus peste 2.500 de femei cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani, iar in urma acestuia s-a constatat ca 94% dintre femei, daca ar mai fi puse in situatia de a alege, ar recurge fara regret la acest tratament chiar daca ar fi foarte costisitor.

Un copil, un viitor

Majoritatea femeilor care au recurs la astfel de tratamente au declarat ca au platit interventiile medicale cu economiile stranse, in timp ce 13% si-au platit interventiile facand imprumuturi bancare.
Sam Baker, redactorul-sef al revistei Red, cel caruia ii apartine ideea sondajului, a zis: „Acest raport arata incredibilul efect al recesiunii asupra femeilor care isi doresc un copil”. Brigid Moss, directorul de sanatate al revistei Red, a spus: „Tratamentul contra infertilitatii poate fi foarte scump si putine femei isi permit sa il faca. Raportul arata ca incercarea de a concepe un copil te supune unui tratament costisitor si stresant. Ambii factori contribuie la intarzierea sarcinii”.

Text: Andreea Popescu