Relatia de cuplu – apel la toleranta si libertate!

shutterstock_70563091Debutul oricarei relatii este pe atat de cunoscut, pe atat de comun! Nimic nu trece neobservat, orice gest sau semn de atasament devine simbol, sentimentele sunt profunde, respectul si admiratia sunt coplesitoare iar momentele de fericire deplina par sa nu se mai sfarseasca…

Tabloul este minunat, iar el si ea sunt mai indragostiti ca niciodata : se accepta, limitele le sunt bine definite, comunicarea este excelenta, sexul este mai palpitant ca niciodata, pasiunile si idealurile sunt comune, iar dragostea lor inca pluteste in aer… Dragostea ne inspira, ne educa, ne invata si ne impune sa iertam, ne smulge zambete, ne da dureri de cap, ne infrumuseteaza, ne insemneaza, ne ofera statut si ne transforma! Dar ce se intampla cand aceasta metamorfoza a dragostei devine tot mai toxica, iar dependenta, gelozia, izolarea sau ideile preconcepute ajung sa ne monopolizeze relatia de cuplu si, ulterior, sa o distruga? Cat de cunoscut va este acest scenariu?! Sunt destul de sigura ca majoritatea dintre noi, fie ca o recunoastem sau nu, am trait la un moment dat aceasta situatie, al carei final este nu numai previzibil, dar si inevitabil. Pana la urma, care este formula magica? De cata libertate are nevoie un cuplu?

In general, oamenii cauta si se indragostesc de calitatile si latura pozitiva a partenerului de viata, insa pe parcursul relatiei minusurile si defectele iau contur si toate acele limite stabilite si respectate anterior se trezesc expirate…Toleranta si independenta sunt esentiale in relatia de cuplu, o aud frecvent! Auzim, traim si transmitem mai departe, insa odata intrate intr-o relatie, ajungem sa ne reprimam dorintele, gusturile, perceptiile, hobby-urile si chiar activitatile, uitam cine am fost si ne pierdem independenta, doar pentru a fi el fericit si noi nu. O relatie sanatoasa nu te schimba si nu-ti cere sacrificii, ea se bazeaza pe incredere, toleranta si libertate, iar unde ele nu sunt… get a break!

Spune-i cine esti! Atunci cand intri intr-o relatie, trebuie sa faci in asa fel incat sa fii tu insati. Etapa cunoasterii este prima caramida pusa la baza unei relatii serioase. Barbatii, in general, sunt suspiciosi, posesivi si iubitori de control, tocmai de aceea nu iti masca defectele, nu renunta la personalitatea ta si evita pe cat posibil sa te transformi in idealul lui feminin.

Exista viata si in afara cuplului! Da, iubitul tau este parte din viata ta, insa nu uita ca si tu ai o viata sociala, privata de interesele si prietenii lui. Chiar daca nu aveti prietenii comune, asta nu inseamna ca ale tale trebuie neglijate, doar pentru a fi el fericit. Nu-ti neglija dorintele, activitatile si hobby-urile, libertatea si toleranta trebuie impartite echitabil.

Best friends, Better Lovers! Stim cu totii, cele mai frumoase si durabile relatii sunt cele care se nasc din prietenii! Se pare ca fenomenul porneste de la o dragoste pur platonica, care cu pasi mici, dar siguri, se asaza pe un fagas normal al sentimentelor si conduce relatia la nivelul urmator. Da, suna oarecum paradoxal, insa exista undeva si o nuanta benefica: cine te cunoaste cel mai bine, te intelege, te asculta si iti este mereu aproape, daca nu cel mai bun prieten al tau, care, spre norocul tau, iti este si iubit?! Ramai aceeasi prietena, confidenta si iubita si nu uita: prietenia si dragostea se completeaza reciproc!

 

Text: Alexandra Lupu