Relația mamă-fiică, cu și fără filtru

Ela Crăciun, prezentator TV & blogger: „Copiii m-au învățat să trăiesc experiența familiei în cel mai frumos mod cu putință“.

Plecând de la propria experiență cu fetița ei, Alesia, vedeta supranumită în mediul virtual Supermom a oferit câteva sfaturi utile mamelor. Mai exact mamelor de fete, despre cum pot consolida relația cu fiicele lor, la orice vârstă.Tatăl-putere, mama-model

“Este o credință conform căreia fata este foarte apropiată de tată. Nu este greșit, dar asta nu înseamnă că nu are nevoie și de atenția și afecțiunea mamei. De cele mai multe ori, pentru o fată, tatăl este un erou, iar mama este un model. Tatăl este puternic, descurcăreț, poate rezolva aproape orice problemă și îi lipsește doar capa de super erou din desene animate. Iar în cele mai multe dintre cazuri mama este, de fapt, ceea ce fata și-ar dori să devină. Este o doamnă care se machiază (aspect fascinant pentru 90% dintre fetițe, la vârste fragede), poartă bijuterii strălucitoare și pantofi cu toc.

Dincolo de ocrotirea din partea tatălui, are nevoie și de timp petrecut cu mama. Iar mama este și cea care îi poate construi încrederea în sine.

Sentimentul de validare este extrem de important pentru cei mici. Iar fiecare părere a mamei este extrem de importantă pentru fiica ei.

Există o serie de lucruri foarte simple pe care le poți face și care vor pune bazele unei viitoare adolescente care crede în forțele proprii și care are sentimentul că poate face orice.

Spune-i că tu crezi în ea

 Este extrem de important ca ea să știe că te bazezi pe ea. Va face totul astfel încât să nu te dezamăgească și va veni cu încredere, întotdeauna. Nu uita că nu trebuie să alergi ca să câștigi autoritate, ci că trebuie să faci tot ce poți, ca să obții prietenie. Când te va vedea ca pe o prietena, va împărtăși bucurii, emoții și secrete, ca-ntre fete!

Dă-i voie să intre și ea în lumea care o fascinează

Din când în când, vă puteți machia împreună-asta nu înseamnă că trebuie să respecți pas cu pas rutina ta de make up. Poți evita fondul de ten, ca să nu îi încarci tenul. Dar puțin ruj și o pudră roz în obraji s-ar putea să o facă foarte fericită. Și poate fi una dintre activitățile de sâmbătă. Nu trebuie ca machiajul să devină un obicei la vârste fragede, dar nici nu este indicat să punem lacătul pe ușă. Este perfect normal să o atragă lumea aceasta. Cred că toate am probat pantofii cu toc ai mamei sau ai bunicii, dar și rochiile lungi și cerceii cei mai strălucitori, nu?

Spune-i cât este de frumoasă

Ela Crăciun împreună cu Alesia, fiica ei

Sfaturile nu se adresează doar mamelor cu fetițe mici, cu vârsta de până în 8-10 ani. Acum mă adresez și mamelor de adolescente. Social media, online ul, în general, dar și unele reclame televizate promovează acel tip de frumusețe de poveste. Iar pubertatea este inamicul numărul unu al tinerilor cel puțin, din punctul lor de vedere.

Acneea, cele câteva kilograme în plus sau în minus și excesul de sebum sunt doar câțiva dintre dușmanii adolescenților. Mai ales astăzi, când foarte mulți tineri au conturi pe rețelele de socializare și tind să se compare cu cei și cele care apar în online.

Trebuie să îi spui că ea este frumoasă și cu și fără filtru. Că fiecare persoană este unică și are ceva frumos, de admirat. Reaminteșe-i că este la vârsta la care trece printr-o serie de schimbări, dar la finalul acestei călătorii, va deveni o tânără cu trăsături mature și de film.

Scoate în evidență atuurile pe care le are și leagă-te de lucurile care îi plac și ei: dacă îi place părul ei, spune-i și tu că are o nuanță superbă. Dacă îi plac unghiile, cumpără-i câte o ojă în nuanțe pastelate și încurajeaz-o să le pună în evidență. Pentru tinere este extrem de important suportul în perioada adolescenței

Faceți schimb de roluri pentru câteva ore

Dă-i voie ca, în anumite momente, să fie ea cea care ia deciziile. Copiilor li se pare fantastic faptul că adulții pot face ce vor, când vor, fără li se impună restricții. Spre exemplu, cere-i sfatul atunci când faci lista pentru cumpărături, las-o să decidă ce să mâncați la cină sau las-o să își cumpere bluza care îi place”.

Vrei să știi cum să ai grijă de tine și de copilul tău în fiecare etapă a vieții lui?

Cristina Dudău

Foto Shutterstock și arhiva proprie