Remedii rapide contra insolatiei

Inca de la inceput este important de punctat ca insolatia este una dintre cele mai grave urmari ale expunerii necontrolate la soare si caldura si reprezinta un caz de urgenta, viata persoanei afectate putand fi pusa in pericol. In cazul in care o persoana prezinta dureri de cap, halucinatii, vorbire incoerenta, piele rosie, stari de greata si voma, respiratie greoaie, dureri musculare, transpiratii abundente, iar temperatura corpului depaseste 38 de grade, este vorba de insolatie, caz in care se recomanda apelarea serviciului medical de urgenta. In cazurile foarte grave se poate instala starea de lesin si pierderea cunostintei, cei mai expusi fiind copiii si batranii, dar si persoanele cardiace.Avantajele si dezavantajele expunerii la soare

Laptele batut

Insolatia apare ca urmare a deshidratarii excesive a organismului, prin urmare se recomanda sa se bea cat mai multa apa si sa se consume lapte batut. Acesta este bogat in probiotice, proteine, vitamine si minerale si sustine organismul in ameliorarea simptomelor. Pe de alta parte, pentru piele, se recomanda aplicarea prin masaj usor a iaurtului care va fi lasat sa actioneze cateva minute si apoi va fi clatit cu apa rece.

Ghid de protectie solara de la A la Z

Compresele cu gheata

Pentru a se raci pielea si a scadea temperatura corpului se recomanda compresele cu gheata puse pe frunte si la incheieturile mainilor. Pentru o perioada scurta de timp este indicat a fi puse comprese reci cu gheata si sub axile. Totodata, se recomanda scufundarea corpului intr-o cada cu apa rece, suportabila, pentru maxim 30 de minute sau invelirea corpului in cearsafuri ude.

Masajul

Pana la sosirea echipajului de urgenta sau in cazurile usoare de insolatie masajul pe zona mainilor si a picioarelor este extrem de indicat, astfel punandu-se in miscare sangele si activandu-se circulatia. Talpile pot fi masate cu ulei de menta sau ulei de lavanda diluat cu apa.

Remedii naturale pentru arsurile solare

Zeama de ceapa

Cand te simti molesit de la soare si corpul tau are o temperatura ridicata, se recomanda sa storci rapid o ceapa, iar cu zeama obtinuta sa te ungi pe ceafa, pe piept si pe talpile picioarelor. Apoi, adauga o lingurita de miere si bea amestecul. De asemenea, ceaiul de musetel rece poate avea efect benefic in tratatarea simptomelor de insolatie.

Mituri si adevaruri despre expunerea la soare

Medicamente antitermice

Persoanele care au la indemana medicamente antialergice sau antitermice si le pot administra inca de la primele simptome. Pe de alta parte, este indicat a se pozitiona corect corpul, mai exact, capul trebuie tinut ridicat, astfel incat sa fie in permanenta deasupra trunchiului.

Text: Madalina Manole